FBI zaplijenio elektroniku bivšeg Trumpovog advokata

Giulianijev advokat potvrdio je kako su nalozi za pretres izvršeni i da su vlasti zaplijenile elektroničke uređaje, uključujući mobitel bivšeg gradonačelnika New Yorka.

Costello je dodao kako je zaplijenjena elektronika "prepuna" podataka zaštićenih privilegijom advokata i klijenta (EPA)

Američka savezna policija u srijedu je pretražila njujorški stan Rudyja Giulianija, bivšeg ličnog advokata Donalda Trumpa i bivšeg njujorškog gradonačelnika, u okviru istrage o njegovim poslovima u Ukrajini, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Giulianijev advokat Bob Costello potvrdio je kako su nalozi za pretres izvršeni i da su vlasti zaplijenile elektroničke uređaje, uključujući Giulianijev mobitel, sugerirajući da je istraga politički motivirana.

„Gradonačelnik Giuliani ne samo da je negirao ovu optužbu, već je dva puta u posljednje dvije godine putem svog advokata Boba Costella ponudio da pokaže kako je ona u potpunosti neistinita. No, oba puta je ponuda odbijena“, navodi se u izjavi.

Costello je dodao kako je zaplijenjena elektronika “prepuna” podataka zaštićenih privilegijom advokata i klijenta. Na upit ni glavni tužitelji Manhattana ni FBI nisu potvrdili tu informaciju.

Nalog za pretres

Prema New York Timesu, koji se poziva na anonimne izvore, savezni tužitelji na Manhattanu, nakon što su dobili nalog za pretres njegovog stana u četvrti Upper East Side, zaplijenili su “elektroničke uređaje”, uključujući telefone, u velikom broju.

Govoreći pred ulazom u očevu stambenu zgradu, Andrew Giuliani, koji razmišlja o kandidaturi za guvernera New Yorka, kazao je kako je pretraga “krajnje uznemirujuća”, “odvratna”, “apsolutno apsurdna” i optužio Ministarstvo pravosuđa da je djelovalo iz političkih razloga.

„Ovo je nastavak polarizacije Ministarstva pravosuđa, koja mora prestati. Ako se to može dogoditi predsjednikovom bivšem advokatu, može se dogoditi bilo kojem Amerikancu,” kazao je.

Federalni agenti u srijedu su izvršili nalog za pretres i u kući Victorije Toensing i Josepha diGenove, koji su supružnici, Giulianijevi saradnici i bivši tužitelji, te oduzeli Toensingov mobitel.

Ukrajinska afera

Savezni tužitelji već mjesecima vode istragu o Giulianijevu lobiranju u Ukrajini, u prvom redu o mogućnosti da je bivši lični advokat Donalda Trumpa, i sam bivši savezni tužitelj Manhattana, 2019. posredovao kod Trumpove Vlade u ime ukrajinskih zvaničnika i poduzetnika, piše više medija.

Protiv Giulianija (76) nije podignuta optužnica i glavni tužitelji nisu nikad službeno govorili o toj istrazi. No, u jesen 2019. našao se u središtu ukrajinske afere koja je uzdrmala Trumpov mandat.

Tada se otkrilo da je Rudy Giuliani pokušavao uvjeriti Kijev da objavi informacije neugodne za Joea Bidena, što je pridonijelo pokretanju postupka za opoziv američkog predsjednika.

Dvojica koji su za njega radili u Ukrajini, Lev Parnas i Igor Fruman, optuženi su krajem 2019. u New Yorku za kršenje zakona o financiranju izborne kampanje.

“Seizmički trenutak istrage”

Iako nalog za pretragu ne znači da je Giuliani počinio zločin, on signalizira da su istražitelji imali razloga vjerovati da se dogodilo kriminalno ponašanje i uvjerili sudiju da bi pretraga mogla otkriti dokaze o zločinu.

“Ovo je seizmički trenutak u istrazi”, rekla je Jessica Levinson, profesorica na Pravnom fakultetu Loyola u Los Angelesu.

“Velika je stvar izvršiti nalog za pretres koji se odnosi na advokata zbog pitanja privilegiranja advokata i klijenta. Još je veća stvar izvršiti nalog za pretres advokata koji je radio za bivšeg predsjednika.”

Giuliani se proslavio 1980-ih kao glavni savezni tužitelj na Manhattanu, a kasnije je stekao nacionalnu slavu kao “američki gradonačelnik” pomažući New Yorku da se oporavi od napada 11. septembra 2001. godine, a proglašen je “Osobom godine” časopisa Time.

No, Giulianijeva je slika zamrljana njegovim odnosima s Ukrajinom, a nedavno i nizom neutemeljenih tvrdnji o izbornoj pjevari kako bi se poništili prošlogodišnji izborni rezultati i Trumpu dodijelio drugi mandat u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije