EP: Potvrde za COVID-19 za bolju slobodu kretanja

Zastupnici u Evropskom parlamentu su se složili da nova potvrda Evropske unije za COVID-19 ne treba služiti kao putna isprava.

Potvrda za COVID-19 trebala bi biti na snazi 12 mjeseci (EPA - Ilustracija)

Evropski parlament je u četvrtak iznio stav o prijedlogu potvrde kojom bi se osiguralo pravo na slobodu kretanja u Evropi tokom pandemije korona virusa.

Zastupnici su se složili da bi nova potvrda Evropske unije za COVID-19, a ne digitalna zelena potvrda, kako ju je nazvala Evopska komisija, trebala biti na snazi 12 mjeseci, ne duže od toga.

“Tim će se dokumentom, koji može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrditi da je osoba vakcinisana protiv korona virusa, da je nedavno dobila negativan rezultat na testiranju ili da se oporavila od bolesti. Međutim, potvrde EU-a za COVID-19 neće služiti kao putne isprave, niti će postati preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje”, navodi se u saopćenju EP-a, prenosi Anadolija.

‘Nevakcinisanima osigurati testiranje’

Prijedlog koji se odnosi na državljane EU-a odobren je s 540 glasova za, 119 protiv i 31 suzdržanih, dok je prijedlog koji se odnosi na državljane zemalja van EU-a prošao s 540 glasova za, 80 protiv i 70 suzdržanih.

Glasanje je održano u srijedu, a rezultati su objavljeni u četvrtak.

Zastupnici smatraju da nositelji potvrde EU-a za COVID-19 ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, kao što su karantin, samoizolacija ili testiranje.

Ističu da bi, zbog izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu vakcinisane, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice EU-a trebale “osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.

Zastupnici smatraju da države članice moraju prihvatiti potvrde o vakcinisanju izdane u drugim članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA) za primjenu u EU (trenutno Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen).

Vakcine proizvoditi po prihvatljivoj cijeni

Države članice odlučit će hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinisanju koje su izdate u drugim članicama za vakcine koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na popis za hitnu upotrebu, navode iz EP-a.

Potvrde i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi provjeravat će se kako bi se spriječila prevara i krivotvorenje.

Zastupnici u EP-u upozoravaju kako bi se vakcina protiv bolesti COVID-19 trebala proizvoditi u velikoj količini i po prihvatljivoj cijeni te da ih treba raspodijeliti na svjetskom nivou.

Izvor: Agencije