Bugarska protjeruje ruskog diplomatu, Moskva najavila odgovor

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će Rusija odgovoriti na protjerivanje jednog od svojih diplomata iz Bugarske.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije odmah je reagiralo na odluku Bugarske o protjerivanju diplomate (EPA)
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije odmah je reagiralo na odluku Bugarske o protjerivanju diplomate (EPA)

Bugarske vlasti saopćile su da protjeruju jednog ruskog diplomatu, nakon što su bugarski tužioci izrazili sumnju da je Rusija umiješana u četiri eksplozije u skladištima oružja u Bugarskoj.

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva je, na sastanku sa ruskim ambasadorom, zatražila punu saradnju Rusije u istrazi okolnosti eksplozije i pokušaja trovanja bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Reakcija Rusije

Na takvu odluku Bugarske je odmah reagiralo rusko ministarstvo vanjskih poslova, koje je saopćilo da će Rusija odgovoriti na protjerivanje jednog od svojih diplomata iz Bugarske, izvijestila je ruska novinska agencija Interfaks.

Bugarski tužioci su saopćili da prikupljaju dokaze o mogućoj umiješanosti šest Rusa u četiri eksplozije između 2011. i 2020. godine u bugarskim skladištima oružja, u kojima se čuvala municija za izvoz u Ukrajinu i Gruziju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO