Borrell: Bez Kine se ne mogu riješiti globalni izazovi

Šef evropske diplomatije Josep Borrell istaknuo je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta kako se ‘globalni izazovi’ ne mogu riješiti bez sudjelovanja Kine.

Šef evropske diplomatije je, međutim, napomenuo da je Kina 'ključni ekonomski i politički igrač s kojim je potrebna kontinuirana saradnja' (EPA)
Šef evropske diplomatije je, međutim, napomenuo da je Kina 'ključni ekonomski i politički igrač s kojim je potrebna kontinuirana saradnja' (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell istaknuo je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta kako se “globalni izazovi” ne mogu riješiti bez sudjelovanja Kine, ali da Unija mora ustrajati na svojim vrijednostima.

“Ne možemo izbjeći saradnju, ali moramo biti čvrsti po pitanju naših vrijednosti”, rekao je Borrell u raspravi na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta o kineskim protusankcijama europarlamentarcima i evropskim entitetima, prenosi Hina.

“Moramo sarađivati s Kinom, uzimajući u obzir da postoji i sistemsko rivalstvo jer su naši sistemi drugačiji”, dodao je.

Šef evropske diplomatije je, međutim, napomenuo da je Kina “ključni ekonomski i politički igrač s kojim je potrebna kontinuirana saradnja”.

“Bez Kine se ne mogu učinkovito riješiti globalni problemi – od borbe protiv klimatskih promjena i pandemije do puča u Mijanmaru, Iranskog nuklearnog sporazuma ili globalne ravnoteže snaga”, ustvrdio je.

Evropske sankcije

Krajem marta je Evropska unija uvela sankcije protiv četiri kineska dužnosnika i jedne državne kompanije zbog uključenosti u kršenja ljudskih prava Ujgura, muslimanske manjine u najzapadnijoj kineskoj pokrajini Xinjiang. Unija nije uvodila sankcije Kini od masakra na Trgu Tiananmen 1989.

Peking je ubrzo odgovorio uvođenjem sankcija protiv pet europarlamentaraca, tri zastupnika u nacionalnim parlamentima, dva znanstvenika te protiv četiri evropska entiteta. Njih je Peking optužio za “maliciozno širenje laži i dezinformacija o Kini”.

Sankcije su uvedene protiv Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije, Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta, njemačkog Instituta Mercator za kineske studije te protiv danske zaklade Savez demokratija.

“Za Kineze je teško shvatiti što znači slobodno izražavanja parlamentaraca”, ocijenio je Borrell i izrazio “punu solidarnost” s osobama protiv kojih je Kina uvela sankcije.

Zastupnici su, nezavisno o pripadnosti stranačkim klubovima, oštro osudili kineske protusankcije.

“EU ne može prihvatiti kršenja ljudskih prava i neće ustuknuti pred neosnovanim sankcijama komunističkog režima”, kazao je u ime Evropske pučke stranke (EPP) Antonio Lopez-Isturiz White.

Raphael Glucksmann, koji je govorio u ime S&D-a, je pak poručio da Evropa neće “podleći” pritisku.

‘Napad na evropsku demokratiju’

Glucksmann, protiv kojega je Peking uveo sankcije, je kazao da je riječ o “režimu koji je strpao milione ljudi u zatvorske kampove”.

Reinhard Butikofer iz Zelenih je poručio kako su sankcije kineski “napad na evropsku demokratiju”.

Dio je zastupnika pozvao i na odbacivanje ili reviziju “Sveobuhvatnog sporazuma o investicijama” (CAI) s Kinom.

Riječ je o sporazumu koji je 30. decembra 2020, preliminarno dogovoren s Kinom, pretposljednjeg dana njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a.

Kritičari tvrde da je sporazum sklopljen prvenstveno jer odgovara interesima njemačke industrije te da ne on ne obvezuje Kinu da poštuje međunarodne standarde zaštite na radu. Zagovornici pak tvrde da je Kina po prvi put pristala na ustupke po pitanju subvencioniranja domaćih kompanija te da će se omogućiti ista “pravila igre”.

Sporazum još trebaju odobriti Vijeće EU-a i Evropski parlament.

Preispitivanje odnosa

Ilhan Kyuchyuk, koji je također pod kineskim sankcijama, kazao je u ime kluba Obnovimo Evropu, kako bi Evropska unija trebala “preispitati odnos Kinom”.

Istaknuo je kako je potrebno dodati “snažne i provedive” klauzule o ljudskim pravima u Sporazum o investicijama.

“Moramo nastaviti podržavati Ujgure i sve manjinske etničke grupe u Kini”, istaknuo je.

Charlie Weimers iz ECR-a je istaknuo kako postoje neravnomjerni uvjeti poslovanja.

“Naše je tržište otvoreno Kini, a za pristup kineskom tržištu moramo dati pristup intelektualnom vlasništvu i prihvatiti njihove uvjete”, kazao je.

Marco Campomenosi iz kluba Identitet i demokratija je istaknuo kako EU ne smije podleći kineskim prijetnjama.

“Oni također ovise o izvozu u Evropu”, kazao je.

Francuski zastupnik Emmanuel Maurel, je u ime kluba Ujedinjene evropske ljevice (GUE/NGL) poručio kako bi Evropska unija trebala odbaciti Sporazum o investicijama.

Biznis i ljudska prava

U suprotnom će Evropa pokazati da je “zainteresirana samo za biznis, a ne za ljudska prava i demokratiju”.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula (SDP) je istaknuo kako se zalaže za “zaustavljanje razgovora” o Sporazumu o investicijama dok Kina ne ukine sankcije protiv europarlamentaraca.

“Nikada ne bi trebali trgovati našim vrijednostima”, poručio je Picula, dodavši kako ovaj slučaj pokazuje da se ljudska prava i ekonomija ne mogu promatrati odvojeno.

Sličnu je poruku uputila i hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ), koja je poručila da će Evropska unija, ako odustane od promicanja svojih vrijednosti, izgubiti “reputaciju koju uživa na svjetskoj sceni i u međunarodnim organizacijama”.

Sankcije europarlamentarcima nazvala je “napadom na temelje naših društava”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO