Turska naručila 50 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V

Turska je potpisala ugovor o nabavi 50 miliona doza Sputnjika V koje trebaju stići u idućih šest mjeseci, rekao je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Prva isporuka bit će u maju, rekao je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca (EPA)
Prva isporuka bit će u maju, rekao je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca (EPA)

Turska, koja se bori s nestašicom vakcina za novi korona virus, saopćila je u srijedu da je naručila 50 miliona doza ruskog Sputnjika V, prenosi Hina.

“Turska je potpisala ugovor o nabavi 50 miliona doza Sputnjika V koje trebaju stići u idućih šest mjeseci. Prva isporuka bit će u maju”, rekao je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca na konferenciji za medije.

Ova vijest dolazi u času kada Turska, koja je brzo počela kampanju vakcinisanja, znatno usporila njenu dinamiku zbog nedostatka vakcina.

O tome govori i činjenica da je Koca najavio da će se druga doza Pfizer-BioNTechove vakcine kojim se Turska koristi sada davati šest do osam sedmica nakon prve, umjesto sadašnje četiri sedmice.

Najavljeno trosedmično zatvaranje

“Opskrba vakcinama bit će otežana iduća dva mjeseca, ali nakon toga očekujemo da ćemo raspolagati dovoljnom količinom vakcina”, rekao je ministar zdravstva.

Turska, koja ima oko 83 miliona stanovnika, prijavila je više od 4,7 miliona zaraženih novim korona virusom i više od 39.000 umrlih, pokazuju najnoviji službeni podatci objavljeni u utorak.

Prvu dozu vakcine primilo je tek 8,7 miliona ljudi, većinom kineski Coronavac.

Zbog novog vala epidemije vlada je u ponedjeljak najavila gotovo trosedmično zatvaranje od četvrtka navečer.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO