Slovačka neće koristiti rusko cjepivo još najmanje mjesec dana

Doze ruskog cjepiva Sputnjik V koje su poslane Slovačkoj u martu moraju biti pohranjene još najmanje mjesec dana, nakon što je Moskva zatražila da se dio doza vrati na ponovno testiranje.

Slovačka je primila 200.000 doza ruskog cjepiva na početku prošlog mjeseca u sklopu planirane pošiljke od dva miliona doza, što je pokrenulo političku oluju koja je završila ostavkom slovačkog premijera (EPA)

Doze ruskog cjepiva Sputnjik V koje su poslane Slovačkoj u martu moraju biti pohranjene još najmanje mjesec dana, nakon što je Moskva zatražila da se dio doza vrati na ponovno testiranje, objavio je u srijedu slovački ministar zdravstva.

Slovačka je primila 200.000 doza ruskog cjepiva na početku prošlog mjeseca u sklopu planirane pošiljke od dva miliona doza, što je pokrenulo političku oluju koja je završila ostavkom slovačkog premijera, prenosi Hina.

Rusko cjepivo se još ne koristi jer slovačka agencija za lijekove SUKL odbija dati odobrenje, pozivajući se na nedovoljno podataka, piše Reuters.

Sputnjik V tek treba dobiti odobrenje i Evropske agencije za lijekove (EMA). Zasad je jedina članica Evropske unije koja cijepi Sputnjikom Mađarska, koja nije čekala zeleno svjetlo EMA-e.

Dodatno testiranje

Slovačko ministarstvo zdravstva objavilo je da je uzorak od 600 doza Sputnjika poslan nazad u Rusiju na zahtjev Moskve radi dodatnih testiranja. Ministarstvo je dodalo da cijepljenje tim cjepivom neće početi još najmanje mjesec dana, do dovršetka testiranja u Rusiji.

“Rusi su tražili tu priliku i mi smo im joj omogućili”, rekao je ministar zdravstva Vladimir Lengvarsky. “Žele provjeriti pošiljku”, dodao je.

Slovačka kupovins ruskog cjepiva izazvala je politički haos jer tadašnji premijer Igor Matovič o tome nije obavijestio svoje koalicijske partnere. Matovič je stoga podnio ostavku, no vratio se u vladu kao ministar finansija.

Lengvarsky je u srijedu rekao da želi da slovački stručnjaci budu uvjereni u sigurnost ruskog cjepiva prije nego se ono počne koristiti.

Slovačka je dosad jednom dozom cijepila petinu svog stanovništva, zasad koristeći samo cjepiva koje je odobrila EMA.

Izvor: Agencije