Mediji: Američka savezna policija pretražila stan Rudyja Giulianija

Kako piše ‘New York Times’ nalog za pretres dobili su savezni tužitelji Manhattana i pri tome su zaplijenjeni ‘elektronički uređaji’.

Savezni tužitelji već mjesecima vode istragu o Giulianijevu lobiranju u Ukrajini (Arhiva)

Američka savezna policija u srijedu je pretražila newyorški stan Rudyja Giulianija, bivšeg osobnog advokata Donalda Trumpa i bivšeg newyorškog gradonačelnika, u okviru istrage o njegovim poslovima u Ukrajini, objavilo je u srijedu više američkih medija, prenosi Hina.

Kako piše New York Times, pozivajući se na anonimne izvore, nalog za pretres dobili su savezni tužitelji Manhattana i pri tome su zaplijenjeni “elektronički uređaji”, što je veoma rijedak slučaj za jednog advokata.

Na upit ni glavni tužitelji Manhattana ni FBI nisu potvrdili tu informaciju.

Savezni tužitelji već mjesecima vode istragu o Giulianijevu lobiranju u Ukrajini, napose o mogućnosti da je bivši lični advokat Donalda Trumpa, i sam bivši savezni tužitelj Manhattana, 2019. posredovao kod Trumpove vlade u ime ukrajinskih dužnosnika i poduzetnika, piše više glasila.

Nije podignuta optužnica

Protiv Giulianija (76) nije podignuta optužnica i glavni tužitelji nisu nikad službeno govorili o toj istrazi.

No u jesen 2019. našao se u središtu ukrajinske afere koja je uzdrmala Trumpov mandat. Tada se otkrilo da je Rudy Giuliani pokušavao uvjeriti Kijev da objavi informacije neugodne za Joea Bidena, što je pridonijelo pokretanju postupka za opoziv američkog predsjednika.

Dvojica ljudi koji su za njega radili u Ukrajini, Lev Parnas i Igor Fruman, optuženi su krajem 2019. u New Yorku za kršenje zakona o financiranju izborne kampanje.

Rudy Giuliani bio je zadnjih mjeseci među najžešćim braniteljima Donalda Trumpa i njegovih tvrdnji da su predsjednički izbori 2020. bili namješteni u korist Joea Bidena.

Izvor: Agencije