U London Cityju stanovi i kulturni sadržaji umjesto praznih ureda

Kvart koji je nekad bio simbol jakog finansijskog sektora velikim dijelom je ispražnjen kada su zaposleni počeli raditi od kuće zbog mjera vezanih za korona virus.

Novi akcioni plan predviđa rad s investitorima u nekretnine radi izgradnje ekoloških zgrada ili obnove postojećih (Reuters)

Uprava londonske poslovne četvrti City, opustjele pošto je većina zaposlenih tokom pandemije počela raditi od kuće, najavila je da planira prazne urede do 2030. godine pretvoriti u 1.500 novih stanova.

Ta mjera je dio šire akcije s ciljem da se City prilagodi novim ekonomskim i društvenim okolnostima poslije pandemije korona virusa, prenosi Beta.

Kvart koji je nekad bio simbol jakog finansijskog sektora velikim dijelom je ispražnjen kada su zaposleni počeli raditi od kuće zbog mjera vezanih za korona virus.

Izgradnja ekoloških zgrada

Povratak na posao je vrlo spor, što podstiče strah od dugoročnog utjecaja pandemije na atraktivnost tog dijela grada.

Novi akcioni plan predviđa rad s investitorima u nekretnine radi izgradnje ekoloških zgrada ili obnove postojećih.

Cilj je, pored pravljenja stanova, oslobađanje prostora za trgovine, kulturne djelatnosti i nove firme.

“Nada je na vidiku kada se naša ekonomija počinje ponovo otvarati i vraćati izgled normalnosti u život Cityja”, rekao je William Russell, rukovodilac londonskog poslovnog kvarta.

Također se traži način da se Cityju, koji ima malo stanovnika, udahne život i tokom vikenda i večernjih sati.

Kao primjer, navodi se mogućnost zabrane pristupa vozilima subotom i nedjeljom tokom ljeta ili održavanje kulturnih događanja.

Provoditi više vremena u Cityju

Time će se stanovništvo podstaći da šeta, vozi bicikl i provodi više vremena u Cityu.

“Firme su nam rekle da hoće ostati prisutne u centru Londona, ali da će način na koji funkcioniraju neizbježno biti promjenjen da bi se uzeli u obzir postpandemijski trendovi, kao što je fleksibilnost u radu”, rekla je zvaničnica uprave Cityja Catherine McGuinness.

“Inkluzija, inovacija i poštovanje životne sredine trebaju biti u centru budućeg Cityja. Uvjereni smo da će on ponovo naći svoju gužvu i vitalnost”, kazala je McGuinness.

Izvor: Agencije