Hici upozorenja: Bliski susret američkih i iranskih brodova

Peta flota objavila je kako su plovila iranske Revolucionarne garde došla jako blizu patrolnom brodu mornarice i patrolnom brodu američke obalne straže.

Ovo je drugi susret američkih i iranskih mornaričkih snaga u vodama Zaljeva ovog mjeseca (AP)

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država saopćila je kako je ispalila hice upozorenje ka plovilima iranske Revolucionarne garde, optuživši njene brodove da su preblizu američkih u međunarodnim vodama.

U saopćenju američke Peta flota se kaže kako su plovila Revolucionarne garde došla jako blizu patrolnom brodu mornarice i patrolnom brodu američke obalne straže u ponedjeljak navečer, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na Reuters.

“Američke posade su poslale višestruka upozorenja radio vezom između brodskih mostova i uređaja za glasno pozivanje, ali su iranski brodovi nastavili s manevrima u blizini“, piše u saopćenju.

“Posada [patrolnog broda mornarice] ‘Firebolta’ potom je ispalila hice upozorenja, na što su se plovila Revolucionarne garde udaljila na sigurnu udaljenost od američkih.“

Indirektni pregovori dvije zemlje

Ovo je drugi susret američkih i iranskih mornaričkih snaga u vodama Zaljeva ovog mjeseca, nakon skoro godinu dana bez takvih incidenata.

Ranije ove sedmice je američka mornarica objavila snimak od 2. aprila gdje se vidi kako se brod Revolucionarne gard probija ispred “USCGC Monomoy”, zbog čega je plovilo američke obalne straže moralo iznenada stati.

Iran i SAD vode indirektne razgovore o mogućem povratku iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, kojeg je jednostrano napustio bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. godine i nametnuo sankcije Iranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije