Borrell: EU čekaju teški trenuci sa Rusijom

Evropska unija treba da se pripremi za ‘teške trenutke’ sa Rusijom čije vlasti su izgleda ‘namjerno’ izabrale jačanje tenzija sa Zapadom, kaže Josep Borrell.

Za Borrella raspoređivanje vojske na granici sa Ukrajinom, situacija sa opozicionarom Aleksejom Navaljnim i diplomatska kriza sa Češkom predstavljaju zabrinjavajuće događaje (EPA)

Evropska unija treba da se pripremi za “teške trenutke” sa Rusijom čije vlasti su izgleda “namjerno” izabrale jačanje tenzija sa Zapadom, upozorio je u srijedu evropski šef diplomatije Josep Borrell.

“Mislim da treba da se pripremimo na dugi i težak period u našim odnosima sa Rusijom”, rekao je Borrell u obraćanju na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Briselu, prenosi Beta.

“Naši odnosi sa Rusijom nastavljaju da se pogoršavaju i na najnižem su nivou. Nažalost, ne možemo isključiti da će se taj negativan trend nastaviti i stići na još opasnije nivoe pogoršanja”, rekao je on.

Borrell je dodao da su ruske vlasti izgleda izabrale “da namjerno jačaju tenzije sa Zapadom”.

Za Borrella raspoređivanje vojske na granici sa Ukrajinom, situacija sa opozicionarom Aleksejom Navaljnim i diplomatska kriza sa Češkom predstavljaju zabrinjavajuće događaje.

Pitanje provokacija

On je pozvao Rusiju da “prestane sa provokacijama” i konstatirao da za sada Rusija nije pokazala “ni najmanju namjeru da okonča sukob u Ukrajini ni da prihvati njen teritorijalni integritet”.

“Ruske trupe su počele povlačenje, ali one su ostale dugo”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, navodeći da je 100.000 vojnika učestvovalo u tim operacijama na granici sa Ukrajinom i u zonama pod kontrolom proruskih separatista konstatirajući da su takve akcije “neprihvatljive”.

“Ne želimo da ohrabrujemo eskalaciju ali nećemo prihvatiti taktike zastrašivanja i treba da djelujemo ako se to dogodi. Treba da definiramo modus vivendi kojim će se izbjeći stalna konfrontacija sa susjedom koji je izgleda riješio da se ponaša kao da smo suparnici”, rekao je Borrell.

Izvor: Agencije