BioNTech uvjeren u efikasnost svoje vakcine protiv indijske varijante

Indijska varijanta korona virusa ima mutacije koje smo već proučavali i protiv kojih je naša vakcina djelotvorna, kazao je Ugur Sahin.

Indijska varijanta ima mutacije koje smo već proučavali, kaže osnivač i direktor BioNTecha (EPA)
Indijska varijanta ima mutacije koje smo već proučavali, kaže osnivač i direktor BioNTecha (EPA)

Osnivač i direktor laboratorija BioNTech Ugur Sahin je izjavio kako je “siguran” u efikasnost svoje vakcine, razvijene s američkom kompanijom Pfizer, u borbi protiv indijske varijante korona virusa.

Iako testiranja još traju, “indijska varijanta ima mutacije koje smo već proučavali i protiv kojih je naša vakcina djelotvorna”, rekao je on na online konferenciji za novinare, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Varijanta B.1.617, koju, zbog prvog pojavljivanja u Indiji, češće nazivaju indijskom, do sada je otkrivena u “najmanje 17 zemalja”, među kojima su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Švicarska i Italija, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Testirana na više od 30 varijanti

Uvjeren sam da će vakcina i dalje biti sigurno uporište protiv COVID-19, rekao je Sahin.

BioNTech je do sada već testirao svoju vakcinu na više od 30 različitih varijanti i nijednom nije izostala “zadovoljavajuća imunosna reakcija”, dodao je.

Direktor njemačkog start-upa specijaliziranog za glasničku RNA, koji je postao globalni pionir u imunizaciji, najavio je da bi njegova vakcina, koja se u zemljama Evropske unije i u SAD-u koristi od decembra prošle godine, uskoro trebalo dobiti odobrenje i kineskih zdravstvenih vlasti.

Ublažavanje mjera za vakcinisane osobe

“Još uvijek imamo nekoliko otvorenih pitanja na koja odgovaramo… ali je autorizacija do jula vrlo vjerovatna”, kazao je naučnik.

Rekao je da se zalaže za ublažavanje restriktivnih mjera kada su posrijedi osobe koje su se vakcinisale, no “takav potez ne bi trebao uslijediti prebrzo, jer će se u suprotnom stvoriti atmosfera zavisti”.

Kada bi se do kraja maja i tokom juna vakcinisalo 50 do 60 posto Evropljana, takva bi ublažavanja mjera, “naučno razumna, mogla obuhvatiti velik dio populacije”, ocijenio je Sahin.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO