Bin Salman: Želimo specijalne odnose s Iranom

Na pitanje da li SAD vrši pritiske na Rijad, princ prijestolonasljednik je kazao da Saudijska Arabija odbija strana uplitanja u unutrašnje poslove.

Mohammed Bin Salman: Iran je susjedna država i želja nam je da imamo specijalne odnose (EPA)
Mohammed Bin Salman: Iran je susjedna država i želja nam je da imamo specijalne odnose (EPA)

Princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman izjavio je kako vlasti te države žele graditi dobre i specijalne odnose s Iranom.

“Iran je susjedna država i želja nam je da imamo specijalne odnose. Želimo da u Iranu bude prosperitet i da ostvarujemo zajedničke interese“, kazao je on u intervjuu za saudijsku državnu televiziju, prenosi Anadolija.

Bin Salman je za aktuelne probleme u odnosima između Saudijske Arabije i Irana direktno optužio zvanični Teheran i njegove tendencije za razvoj nuklearnog i balističkog programa te podršku oružanim grupama u susjednim zemljama.

“S partnerima radimo na otklanjanju tih problema. Cilj nam je da rješavamo probleme i imamo dobre odnose sa svima”, poručio je saudijski princ.

‘Povremene nesuglasice s Washingtonom’

Komentirajući situaciju u ratom razorenom Jemenu, prijestolonasljednik je kazao da vlasti Saudijske Arabije ne mogu prihvatiti ilegalno prisustvo i djelovanje proiranskog pobunjeničkog pokreta Husi na jemensko-saudijskoj granici.

“Nadamo se da će i pokret Husi sjesti za pregovarački stol i sa svim relevantnim stranama pokušati doći do rješenja problema koje će uvažiti i interese susjednih država“, rekao je on.

Na upit da li su Sjedinjene Američke Države okrenule leđa Saudijskoj Arabiji, Bin Salman je kazao da se zvanični Rijad u 90 posto slučajeva slaže s administracijom američkog predsjednika Joea Bidena, ali da postotak nesuglasica povremeno može rasti ili se smanjivati.

Na pitanje da li SAD vrši pritiske na Rijad, Bin Salman je rekao da Saudijska Arabija odbija strana uplitanja u unutrašnje poslove.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO