WHO će u sljedeće dvije sedmice donijeti odluku o dva kineska cjepiva

WHO bi mogao donijeti odluku o cjepivu laboratorija Sinopharm do kraja ove sedmice, a o cjepivu Sinovac Biotecha do kraja sljedeće.

Kina je već primijenila milione doza oba cjepiva u zemlji i izvezla ga u brojne zemlje, posebno u Latinsku Ameriku, Aziju i Afriku (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) planira u sljedeće dvije sedmice donijeti odluku o hitnom odobrenju još dva kineska cjepiva protiv COVID-a 19, rekla je pomoćnica generalnog direktora Mariangela Batista Galvao Simao novinarima u ponedjeljak.

Simao je rekla da bi WHO mogao donijeti odluku o cjepivu laboratorija Sinopharm do kraja ove sedmice, a o cjepivu Sinovac Biotecha do kraja sljedeće, prenosi Hina.

Izvoz vakcina

Kina je već primijenila milione doza oba cjepiva u zemlji i izvezla ga u brojne zemlje, posebno u Latinsku Ameriku, Aziju i Afriku.

Lista cjepiva WHO-a je pokazatelj nacionalnim regulatorima o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva i omogućuje kineskim cjepivima uključenje u COVAX, globalni program za osiguranje cjepiva, uglavnom za siromašne zemlje.

Ako budu odobrena, kineska cjepiva će biti prva cjepiva iz nezapadnih zemalja koja će odobriti to globalno tijelo.

Izvor: Agencije