UN poziva na popravku luka u Jemenu da bi se spriječila opasnost od gladi

UN je zatražio brzu popravku dvije luke na jugu Jemena da bi se smanjili troškovi uvoza hrane u toj ratom zahvaćenoj zemlji kojoj prijeti velika glad.

U Jemenu se odvija najveća humanitarna katastrofa na svijetu (EPA)

Ujedinjeni narodi su zatražili u ponedjeljak brzu popravku dvije luke na jugu Jemena da bi se smanjili troškovi uvoza hrane u toj ratom zahvaćenoj zemlji kojoj prijeti velika glad.

Luke Aden i Mukalla su dvije od četiri luke ulaska hrane i međunarodne pomoći u Jemen, gdje se odvija najveća humanitarna katastrofa na svijetu, prenosi Beta Ujedinjene narode.

U toj zemlji se šest godina vodi rat između vlade i pobunjenika iz pokreta Husi.

“Popravka luka bi smanjila troškove hrane u Jemenu”, rekao je za France Presse Auke Lootsma, predstavnik UN-ovog Programa za razvoj (UNDP) u Jemenu.

On je rekao da je glad koja prijeti Jemenu pitanje raspoloživosti hrane po dostupnoj cijeni. Po njegovim riječima, kada bi se popravila infrastruktura u lukama kao što je sistem navigacije, dizalice i drugo onda bi troškovi za pomorske kompanije pali i to bi na kraju učinilo da je i cijena hrane pristupačnija za građane Jemena i humanitarna pomoć bi bila lakše dostupna.

Uvoz hrane

Luke Aden i Mukalla su pod kontrolom vlade koju podržava Saudijska Arabija, dok su luke na zapadu Hodeida i Salif, pod kontrolom Huti pobunjenika koje podržava Iran.

Jemen uvozi 90 posto hrane za potrebe svojih 30 miliona stanovnika od kojih dvije trećine zavise od humanitarne pomoći.

UNDP procjenjuje u jednom izvještaju da je potrebno 49,6 miliona dolara da se uvjeti u te dvije luke Aden i Mukalla, vrate na one od prije rata.

UNDP je prošlog mjeseca upozorio da bi glad mogla da postane “realnost” u Jemenu u 2021. godini, nakon što je UN uspio da skupi samo 1,7 milijardi dolara od međunarodnih donatora, u odnosu na potrebnih 3,85 milijardi dolara, po njihovoj procjeni.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada