I Rumunija protjeruje ruskog diplomatu

Pomoćnik vojnog atašea ruske ambasade u Bukureštu Aleksej Gričaev je proglašen personom non grata.

Ambasada Rusije u Bukureštu: Rumunski mediji navode kako je ruski diplomata optužen za špijunažu (EPA)
Ambasada Rusije u Bukureštu: Rumunski mediji navode kako je ruski diplomata optužen za špijunažu (EPA)

Rumunija je objavila u ponedjeljak kako će i ona protjerati jednog ruskog diplomatu poput više zemalja centralne i istočne Europe koje su isto uradile iz solidarnosti sa Češkom koja je u diplomatskom sukobu sa Moskvom, prenosi agencija Beta.

Pomoćnik vojnog atašea ruske ambasade u Bukureštu Aleksej Gričaev je proglašen personom non grata zbog svojih aktivnosti i djelovanju suprotnom Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, navodi se u saopćenju rumunskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ruski ambasador Valeri Kuzmin pozvan je da bude obaviješten o ovoj odluci.

Rumunski mediji navode kako je ruski diplomata optužen za špijunažu. Premijer Rumunije Florin Citu rekao je kako ovo protjerivanje ne treba obavezno tumačiti kao reakciju solidarnosti.

„Mi bi donijeli ovu odluku u svakom slučaju. To nema nikakve veze sa onim što se događa u drugim zemljama EU-a“, rekao je on za nacionalnu televiziju.

Eksplozija skladišta municije

Češka Vlada optužila je prošle sedmice rusku tajnu službu kako stoji iza eksplozije skladišta municije iz 2014. godine kada je poginulo dvoje ljudi. Prag je protjerao 18 ruskih diplomata optuživši ih da su agenti specijalnih službi.

Rusija je uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata, a onda je Prag objavio kako namjerava ograničiti broj ruskih diplomata u zemlji tako da misije imaju isti broj diplomata.

Češka je pozvala svoje partnere u EU-u i NATO-u da protjeraju ruske diplomate radi podrške Pragu u odnosu na Moskvu.

Slovačka i baltičke zemlje su objavile da protjeruju ukupno sedam ruskih diplomata, dodaje Beta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO