Pentagon: Priznavanje genocida nad Armenima neće utjecati na odnose s Turskom

Turska je važna zemlja u regiji, s velikom političkom težinom, kao i važan saveznik SAD-a i članica NATO-a, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

John Kirby kaže da SAD želi usko sarađivati s Ankarom u mnogim važnim pitanjima na međunarodnoj sceni (EPA)
John Kirby kaže da SAD želi usko sarađivati s Ankarom u mnogim važnim pitanjima na međunarodnoj sceni (EPA)

Erdogan je pozvao svog američkog kolegu Joea Bidena da odmah povuče svoju izjavu da su događaji kojima su Armeni bili izloženi 1915. tokom Osmanskog carstva genocid.

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) John Kirby rekao je da izjava američkog predsjednika Joea Bidena, u kojoj je masakr nad Armenima označen kao genocid, neće utjecati na vojne odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Turske.

Kirby je to izjavio na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Pentagonu u Washingtonu, tokom koje je ocijenio političku agendu zemlje i odgovarao na razna pitanja brojnih novinara.

Odgovarajući na pitanje očekuju li se promjene u vojnom partnerstvu s Turskom, nakon što je Biden događaje iz 1915. opisao kao “genocid”, što je razljutilo Ankaru, Kirby je rekao: “Ne očekujemo nikakve promjene u vojnom odnosu s Turskom.”

Dodao je da je Turska važna zemlja u regiji s velikom političkom težinom, kao i važan saveznik SAD-a i članica NATO-a.

Pojasnio je da njegova zemlja želi usko sarađivati s Ankarom u mnogim važnim pitanjima na međunarodnoj sceni, prvenstveno u borbi protiv prisutnosti Islamske države Irak i Levant (ISIL) i terorističkih grupa u Siriji.

Washington i Ankara ulažu ogromne napore kako bi popravili odnose koji su posljednjih godina uzdrmani zbog niza problema, među kojima je turska kupovina ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400, uvođenje američkih sankcija protiv Ankare, pored neslaganja zbog politika ove dvije zemlje u Siriji i pravnih sporova.

‘Pogrešan korak’

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je američkog kolegu Joea Bidena da odmah povuče svoju izjavu u kojoj se ono čemu su Armeni bili izloženi 1915. godine u vrijeme Osmanskog carstva označava kao genocid, jer takav potez, kako je rekao, ometa i slabi bilateralne odnose.

U svojim prvim komentarima nakon izjave Bijele kuće u subotu, Erdogan je rekao da će “pogrešan korak” kočiti odnose i savjetovao je SAD da “pogleda u ogledalo”.

Objasnio je da je njegova zemlja pozvala istraživače da formiraju zajedničku komisiju koja će pregledati osmansku arhivu, ali da niko nije reagirao. Istaknuo je da zadatak istraživanja događaja iz historije i otkrivanje istine treba prepustiti historičarima, a ne političarima.

Međutim, turski predsjednik je dodao da očekuje “otvaranje novih vrata” u odnosima i da će o svim sporazumima razgovarati s predsjednikom Bidenom na samitu NATO-a u junu.

Priznanje genocida nad Armenima

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da je 1915. godine počinjen “genocid” nad Armenima u vrijeme Osmanskog carstva, naglasivši da spominjanje ovih događaja nije traženje krivca, dok je Armenija pozdravila ovu izjavu.

“Američki narod odaje počast svim Armenima koji su stradali u genocidu (koji se dogodio) prije 106 godina”, rekao je Biden u izjavi.

Dodao je, “Spominjanje onoga čemu su Armeni bili izloženi ima za cilj osigurati da se ono što se dogodilo više nikada ne ponovi, a ne bacati krivicu na nekoga.”

Turska priznaje da su mnogi armenski kršćani koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i poriče da su ubistva sistematski organizirana ili da je riječ o genocidu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO