HRW: Izrael čini zločin apartheida nad Palestincima

Human Rights Watch navodi da postoji sveobuhvatna politika izraelske vlade da održi dominaciju Izraelaca nad Palestincima.

Izraelska policija u akciji dok Palestinci protestiraju protiv širenja ilegalnih naselja (AP)
Izraelska policija u akciji dok Palestinci protestiraju protiv širenja ilegalnih naselja (AP)

Izraelske vlasti čine zločin apartheida nad Arapima na okupiranim teritorijama i unutar vlastitih granica, saopćila je u utorak međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

U novom izvještaju, HRW navodi da postoji “sveobuhvatna politika izraelske vlade da održi dominaciju Izraelaca nad Palestincima”, prenosi Al Jazeera English.

Izvještaj HRW-a na 213 stranica detaljno opisuje kako Izrael nastoji održati jevrejsko-izraelsku hegemoniju nad palestinskim narodom od rijeke Jordan do Sredozemnog mora.

‘Pola stoljeća privremene situacije’

HRW zahtijeva od Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu da istraži sve one koji su umiješani.

“Iako veliki dio svijeta izraelsku okupaciju od pola stoljeća tretira kao privremenu situaciju, koju će desetljećima dug ‘mirovni proces’ uskoro izliječiti, tlačenje tamošnjih Palestinaca dostiglo je prag i trajnost koja udovoljava definicijama zločina apartheida i progon“, rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor HRW-a.

“Oni koji teže izraelsko-palestinskom miru, bilo da se radi o rješenju jedne države ili dvije države ili o konfederaciji, trebali bi u međuvremenu prepoznati ovu stvarnost onakvom kakva ona jeste i unijeti vrste alata za zaštitu ljudskih prava potrebnih za njezino okončanje.”

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je izvještaj kao “nerazuman i lažan”.

Izvještaj dobrodošao u Ramallahu

Optužilo je HRW da ima “dugogodišnju antiizraelsku agendu” i da provodi dugotrajnu kampanju koja “nema veze s činjenicama ili stvarnošću na terenu”, prenosi Fena, pozivajući se na BBC.

Ines Abdel Razek, direktorica Palestinskog instituta za javnu diplomatiju, sa sjedištem u Ramallahu, rekla je da je izvještaj HRW-a dobrodošao.

“[To je] očito od velike političke važnosti kako bi se unaprijedila hitna potreba za preoblikovanjem političkog razumijevanja o Palestini i Izraelu, iako je za Palestince frustrirajuće kad vide da svijetu treba potvrda međunarodnih ili izraelskih nevladinih organizacija navodeći ono što dokumentiramo, analiziramo, govorimo i pišemo desetljećima”, rekla je ona za Al Jazeeru.

Izraelska arapska manjina čini nešto više od 20 posto stanovništva, dok najmanje 2,5 miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali, koju je okupirao Izrael, a oko 350.000 u istočnom Jerusalemu pod vlasti Izraela.

Milioni pod izraelskom okupacijom

Oko 1,9 miliona Palestinaca živi u Pojasu Gaze, za koji Ujedinjeni narodi smatraju da je, također, pod okupacijom Izraela.

Izrael je okupirao teritorije u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Iz Gaze se povukao 2005. godine, ali još uvijek kontrolira većinu granica, kao i zračni prostor i vode u blizini svoje obale.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO