Višegradska grupa osuđuje rusku ‘agresiju’

Češki, mađarski, poljski i slovački premijer osudili su rusku ‘agresiju’, nakon optužbi da je Moskva odgovorna za smrtonosnu eksploziju na češkom teritoriju 2014.

'Osuđujemo ovaj novi žalostan čin agresije i gaženja međunarodnog prava što ga je Rusija počinila na evropskom tlu', rekli su premijeri Višegradske grupe u saopćenju (EPA)

Češki, mađarski, poljski i slovački premijer – čije su zemlje članice Višegradske grupe – osudili su u ponedjeljak rusku “agresiju”, nakon optužbi da je Moskva odgovorna za smrtonosnu eksploziju na češkom teritoriju 2014.

Vlada u Pragu optužila je 17. aprila ruske tajne službe da stoje iza eksplozije u skladištu municije 2014. u kojoj su dvije osobe poginule, prenosi Hina.

Prag je odmah protjerao 18 ruskih diplomata pod optužbom za špijunažu.

I Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija i Slovačka – sve odreda bivše komunističke zemlje – protjerale su ruske diplomate u znak solidarnosti, nakon poziva koji je Češka uputila ostalim članicama EU-a i NATO-u.

‘Čin agresije’

“Osuđujemo ovaj novi žalostan čin agresije i gaženja međunarodnog prava što ga je Rusija počinila na evropskom tlu”, rekli su premijeri Višegradske grupe u saopćenju, nakon virtualnog sastanka na vrhu koji je organizirao predsjednik poljske vlade Mateusz Morawiecki.

Ove četiri zemlje pružile su “diplomatsku i konzularnu podršku” Češkoj pošto je Rusija protjerala 20 čeških diplomata kao odgovor na odluku Praga o izgonu ruskih diplomata.

“Odlučno osuđujemo nezakonite i nasilne čine ruskih obavještajnih agenata. Nećemo dopustiti da takvi čini podijele Evropu”, rekli su.

Mađarski premijer Viktor Orban je u prijateljskim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i bio je razmjerno oprezan u diplomatskoj krizi povezanoj s eksplozijom u Češkoj.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je prošle sedmice tek da je njegova zemlja “solidarna” s Pragom.

Ministri vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe objavili su 19. aprila izjavu u kojoj osuđuju “svako djelovanje kojemu je svrha ugroziti sigurnost suverenih država”, ne spomenuvši direktno Rusiju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO