Vlast u Berlinu traži ‘povlastice’ za vakcinisane

Predstavnici centralne vlasti u Berlinu traže izuzetke od mjera za vakcinisane i one koji su preboljeli COVID-19.

Na sastanku kancelarke Angele Merkel i predstavnika saveznih pokrajina u ponedjeljak poslijepodne bi trebalo biti riječi i o ukidanju prioriteta pri vakcinisanju (EPA)

Uoči sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o daljnjem procesu vakcinisanja protiv korona virusa, predstavnici centralne vlasti u Berlinu traže izuzetke od mjera za vakcinisane i one koji su preboljeli COVID-19.

Mediji citiraju dokument savezne vlade po kojem će se raspravljati o povlasticama za građane koji su primili vakcinu i preboljeli tu zaraznu bolest.

Te bi osobe bile izuzete od ograničenja privatnih kontakata, a one koje su primile obje doze vakcina bile bi oslobođene od obaveze testiranja i karantina nakon povratka iz inostranstva, prenosi Hina.

Vlada se poziva na procjenu državnog epidemiološkog instituta Robert Koch da su vakcinisane osobe manje opasne za prenos zaraze od onih koje su negativne na testu.

Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) objasnila je u razgovoru za dnevnik Handelsblatt kako se ne radi o povlasticama nego o “vraćanju temeljnih prava građana“ koje su privremeno ukinute zbog borbe protiv pandemije.

Etički stav

Ukidanje ograničenja za vakcinisane podržavaju i demokršćanski političari te predstavnici općina i gradova.

“Vakcinisanim osobama bi u najkraćem mogućem roku trebalo omogućiti sva ona prava kao i onima koji su negativni na testu“, rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarki kandidat demokršćana Armin Laschet u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

Pozitivno mišljenje o izuzecima od ograničenja za vakcinisane dalo je i vladino etičko povjerenstvo.

“Ravnopravni tretman vakcinisanih, onih koji su preboljeli korona virus i osoba s negativnim testom nije problematičan s etičkog stava“, rekla je predsjednica vijeća Alena Buyx.

Ukidanje prioriteta pri vakcinisanju

Na sastanku kancelarke Angele Merkel i predstavnika saveznih pokrajina u ponedjeljak poslijepodne bi trebalo biti riječi i o ukidanju prioriteta pri vakcinisanju.

Neke savezne pokrajine su već ukinule vakcinisanje po prioritetnim grupama za one koji se žele primiti vakcine AstraZeneca.

Na sastanku bi trebalo biti riječi i o tome kako liječnike opće prakse pojačano uključiti u vakcinisanje građana.

Prvu dozu vakcina u Njemačkoj je dosad primilo oko 19 miliona građana (23 posto), a obje nešto manje od šest miliona građana (sedam posto).

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO