Sud u Moskvi zabranio rad organizacijama Alekseja Navaljnog

Zabrana ostaje na snazi sve do odluke o zahtjevu tužiteljskog ureda da se organizacija ruskog opoziciorana klasificira kao ekstremistička i trajno joj zabrani rad.

Ruski opozicionar je osuđen na zatvorsku kaznu u kaznenom logoru početkom februara (EPA)

Organizacijama zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog više nije dopušten rad, prema naredbi suda u Moskvi, izjavio je u ponedjeljak direktor Navaljnijeve antikorupcijske fondacije Ivan Ždanov.

Zabrana ostaje na snazi sve do odluke o zahtjevu moskovskog tužiteljskog ureda da se organizacija klasificira kao ekstremistička i trajno joj zabrani rad, rekao je on, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Krajem prošle sedmice je Navaljni, koji se nalazi u zatvoru izvan ruske prijestolnice Moskve, završio trosedmični štrajk glađu, nakon što su ljekari apelirali da krene jesti, strahujući za njegov život.

Ranija presuda i trovanje

Ruski opozicionar je osuđen na zatvorsku kaznu u kaznenom logoru početkom februara, nakon što je prekršio uvjetnu kaznu vezanu uz raniju presudu.

Dodaje se kako nije mogao ispuniti zahtjeve uvjetne kazne jer se nalazio u Njemačkoj, oporavljajući se od napada trovanjem.

Navaljni je za trovanje okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina i rekao kako je kazna lični čin osvete zbog toga što je preživio napad.

Izvor: Agencije