Kurz: Austrija neće čekati EU za ‘zeleni pasoš’

On je ukazao kako su pripreme mjesecima u toku i kako bi se „zeleni pasoš” trebao početi primjenjivati od 19. maja.

Kurz: Austrija prednjači po ovom pitanju. U Europskoj uniji će trajati uvođenje do ljeta i na to nećemo čekati (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je kako Austrija, po pitanju takozvanog „zelenog pasoša“ za putovanja testiranih i vakcinisanih protiv COVID-a 19, neće čekati na Europsku uniju, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na austrijske medije.

„Austrija prednjači po ovom pitanju. U Europskoj uniji će trajati uvođenje do ljeta i na to nećemo čekati“, rekao je Kurz za današnji bečki Kurier.

On je ukazao kako su pripreme već nekoliko mjeseci u toku i kako bi se „zeleni pasoš” trebao početi primjenjivati od 19. maja kada počinje popuštanje epidemioloških mjera.

Pitanje predsjednika EK

„Zeleni pasoš“, prema njegovim riječima, dobit će svi nakon tri sedmice od prijema prve vakcine, svako ko je testiran na jedan do tri dana, te svi izliječeni od korone, čija je infekcija bila maksimalno prije šest mjeseci.

Na pisanje njemačkog Die Welta kako bi mogao biti budući predsjednik Europske komisije i pitanje da li je zalaganje za ravnomjernu raspodjelu vakcina, zalažući se za Bugarsku i Hrvatsku, bila kampanja za to mjesto, Kurz je naglasio da se zalagao za ravnopravni tretman svih država.

„Isključujem mogućnost da ću biti predsjednik Europske komisije 2024. godine“, dodao je austrijski kancelar.

Izvor: Agencije