Erdogan pozvao SAD i Evropu da otvore arhive iz 1915. godine

Za armenske navode nema konkretnih dokaza niti presuda međunarodnih sudova, izjavio predsjednik Erdogan.

Erdogan podvukao kako za armenske navode „nema konkretnih dokaza niti presuda međunarodnih sudova“ (Anadolija)
Erdogan podvukao kako za armenske navode „nema konkretnih dokaza niti presuda međunarodnih sudova“ (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje da zajednički otvore arhive o događajima iz 1915. godine, te poručio kako se američki predsjednik Joe Biden koristio neutemeljenim i nerealnim izjavama, javlja Anadolija.

Erdogan se u ponedjeljak nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari dotakao izjava američkog predsjednika Joea Bidena o dešavanjima iz 1915. godine.

“Američki predsjednik Biden koristio se neutemeljenim, nepravednim i nerealnim izjavama o bolnim događajima od prije više od jednog stoljeća”, rekao je Erdogan.

Podvukao je kako za armenske navode „nema konkretnih dokaza niti presuda međunarodnih sudova“.

„Istraživanje događaja iz historije i otkrivanje istine treba prepustiti historičarima, a ne političarima. Naša ponuda za formiranje zajedničke komisije za historiju koja bi se bavila armenskim navodima još uvijek je bez odgovora“, rekao je Erdogan.

Pritisak radikalnih armenskih grupa

Turski predsjednik dodao je kako su izjave Bidena date pod pritiskom radikalnih armenskih krugova i antiturskih grupa.

„Ako govorite o genocidu, onda stanite pred ogledalo i procijenite situaciju“, poručio je Erodgan.

Ovom prilikom pozvao je Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje da „zajednički otvore arhive o događajima iz 1915“.

„Mnoge su masovne grobnice Turaka koje su Armenci masakrirali, ali nigdje nećete pronaći masovne grobnice koje pripadaju Armencima. Osmansko Carstvo nije protjeralo armensko stanovništvo, već izmjestilo unutar njihove zemlje“, dodao je Erdogan. ​​​​​​​Naglasio je kako Amerika i evropske zemlje ne pokazuju samo neprijateljstvo prema Turskoj, već izdaju i nauku stajući na stranu zabluda, kleveta i laži onih koji bježe od razgovora na temelju historijskih arhivskih dokumenata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO