Polovina britanske populacije primila prvu dozu vakcine

Prema najnovijim podacima, vakcine su u Velikoj Britaniji smanjile broj zaraženih te će vjerovatno smanjiti i širenje korona virusa.

Do sada su ukupno prvu dozu u Velikoj Britaniji primile 33.496.293 osobe (EPA)

Više od polovine ukupne britanske populacije primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, pokazuju novi podaci.

Do sada su ukupno prvu dozu u Velikoj Britaniji primile 33.496.293 osobe.

Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji ukupno živi 66.796,807 stanovnika, pa najnoviji brojevi upućuju na to da je više od polovine populacije do sada vakcinisano prvom dozom vakcine protiv korona virusa.

Na području Engleske do 24. aprila, od ukupno 38.189,536 datih doza vakcine, 28.102,852 otpada na prvu dozu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Nove podatke do 24. aprila još trebaju dostaviti zdravstvene vlasti Walesa, Škotske i Sjeverne Irske.

Stručnjaci ističu da bi vakcine trebale staviti pod kontrolu pandemiju COVID-19.

Efikasne obje doze AstraZenece

Objavili su najnovije podatke prema kojima su u Velikoj Britaniji vakcine smanjile broj zaraženih te će vjerovatno smanjiti i širenje korona virusa.

Samo jedna doza vakcine Pfizera i BioNTecha ili Oxforda/AstraZenece rezultira smanjenjem broja slučajeva korona virusa za dvije trećine te joj je efikasnost u slučaju simptomatske zaraze 74 posto.

Nakon dviju doza Pfizerove vakcine uočeno je 70 postotno smanjenje slučajeva zaraze i 90 postotno smanjenje broja simptomatskih slučajeva bolesti.

Stručnjaci još prikupljaju podatke o efikasnosti obje doze vakcine AstraZenece, no tvrde da njihovi podaci upućuju na to da su obje vakcine efikasne.

Izvor: Agencije