U Libanu predstavljen prvi ‘100 posto’ električni automobil

Automobil futurističkog oblika nazvan ‘Quds rise’, što je naziv za Jerusalem, u potpunosti je libanski proizvod, rekao je predlagatelj projekta.

Stotinjak punionica koje će biti postavljene širom zemlje bit će priključeno na privatne agregate (EPA - Ilustracija)
Stotinjak punionica koje će biti postavljene širom zemlje bit će priključeno na privatne agregate (EPA - Ilustracija)

U Libanu, koji je zahvatila nezapamćena ekonomska kriza i čija je elektromreža među najlošijima u svijetu, javnosti je predstavljen prvi “100 posto” električni automobil proizveden u toj zemlji.

Ovo je “prvi domaći automobil”, rekao je predlagatelj projekta Jihad Muhammad, palestinski poduzetnik rođen u Bejrutu, na predstavljanju u okolici Khaldea, južno od Bejruta, prenosi Hina.

Automobil futurističkog oblika nazvan “Quds rise”, što je naziv za Jerusalem, na kojemu je naslikan Hram na stijeni, na Platou džamija u Svetom gradu, “u potpunosti” je libanski proizvod, dodao je Muhammad.

Masovna proizvodnja ovog automobila treba početi na ljeto, rekao je.

Cijena aujtomobila 30.000 dolara

Pošto je stekao bogatstvo u sektoru telekomunikacija u Kanadi i u graditeljstvu u zemljama Zaljeva i u Iraku, palestinski poduzetnik je odlučio okušati sreću u automobilskoj industriji.

U Libanu, gdje su, nakon građanskog rata 1990. godine, gotovo svakodnevni prekidi u opskrbi strujom, stanovnici moraju imati svoje agregate, jer na otklanjanje kvara treba čekati i više od 12 sati dnevno.

Ista sudbina čeka i Muhammada.

Stotinjak punionica koje planira postaviti širom zemlje bit će priključeno na privatne agregate, koje će u doglednoj budućnosti pokretati Sunčeva i energija vjetra.

Cijena automobila je 30.000 dolara, ili 360 miliona libanonskih funti po kursu na crnom tržištu, nakon sloma domaće valute, koja je u 18 mjeseci izgubila više od 85 posto vrijednosti prema dolaru.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO