Strane vojne snage počinju napuštati baze u Afganistanu

Komandant američkih snaga u Afganistanu general Scott Miller poručio da talibani moraju reducirati nasilje.

U skladu s najavom američkog predsjednika Joea Bidena, sve američke trupe napustit će Afganistan do 11. septembra (EPA)
U skladu s najavom američkog predsjednika Joea Bidena, sve američke trupe napustit će Afganistan do 11. septembra (EPA)

General Scott Miller, najviši američki komandant u Afganistanu, saopštio je da strane trupe počinju napuštati vojne baze u toj ratom razorenoj zemlji, javlja Anadolija.

Komandant NATO Misije odlučne podrške u Afganistanu Miller je na konferenciji za novinare u Kabulu kazao da će američke i savezničke snage predati sve svoje baze afganistanskim snagama.

“Sve se naše snage sada pripremaju za napuštanje. Službeno, dan početka povlačenja bit će 1. maja, ali smo to već započeli”, rekao je Miller.

Osuđujući nedavni porast talibanskih napada u Afganistanu, general Miller rekao je da sve veće ofanzive pobunjenika ostavljaju negativne efekte na mirovni proces.

“Talibani moraju smanjiti nasilje”, poručio je Miller.

U Afganistanu 9.592 vojnika iz 36 država

U skladu s najavom američkog predsjednika Joea Bidena, sve američke trupe napustit će Afganistan do 11. septembra, što se poklapa s 20. godišnjicom napada iz 2001. godine.

Raspoređivanje stranih trupa započelo je u Afganistanu 7. oktobra 2001. godine kada je SAD sa Velikom Britanijom pokrenuo prvu operaciju. Njima su se pridružila 43 NATO saveznika i partnera nakon odobrenja Ujedinjenih nacija.

Trenutno je u Afganistanu stacionirano ukupno 9.592 vojnika iz 36 država. SAD su na vrhu liste sa 2.500 vojnika.

Mirovna konferencija u Istanbulu zakazana za 24. april radi pregovora između talibana i afganistanske vlade odgođena je za period nakon muslimanskog mjeseca ramazana.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO