Protesti turskih i armenskih pristalica u Washingtonu

Ambasador SAD-a u Ankari David Satterfield pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Turske u vezi s izjavama Joea Bidena o događajima iz 1915. godine.

Protesti dolaze nakon izjave američkog predsjednika da je nad Armencima 1915. godine počinjen genocid (Anadolija)

Grupa turskih ali i armenskih pristalica protestirala je u Washingtonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Protesti dolaze nakon izjave američkog predsjednika Joea Bidena u vezi događaja iz 1915. godine, prenosi Anadolija.

Građani turskog porijekla okupili su se ispred ambasade Turske u Washingtonu i izrazili nezadovoljstvo zbog Bidenovih riječi.

Okupljeni, koji su isticali transparente i zastave Turske, osudili su Bidenovu izjavu.

Demonstranti su osudili armenske tvrdnje u vezi događaja iz 1915. godine.

Na suprotnoj strani okupile su se i armenske pristalice.

Joe Biden je u subotu formalno priznao masakr nad Armenima u Osmanskom Carstvu kao genocid.

“Svake godine se na ovaj dan prisjećamo života onih koji su umrli u genocidu nad Armenima u Osmanskom dobu i obavezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo ikad više ponovi”, naveo je on u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

“Američki narod odaje počast svim Armenima koji su nestalu u genocidu koji je počeo da današnji dan prije 106 godina”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Ovom izjavom Biden je postao prvi američki predsjednik koji je formalno priznao ubistva oko 1,5 milion Armena u Osmanskom carstvu – od 1915. do 1917. godine – kao čin genocida.

Protesti armenskih pristalica (Anadolija)

Američki ambasador pozvan na razgovor

Ambasador SAD-a u Ankari David Satterfield pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Turske u vezi s Bidenovim izjavama o događajima iz 1915. godine.

Neimenovani diplomatski izvor saopćio je kako je američkog ambasadora primio zamjenik šefa turske diplomatije Sader Onal i prenio mu reakciju Turske na Bidenove izjave.

Američkom ambasadoru je rečeno da Turska osuđuje i u potpunosti odbacuje Bidenove izjave koje su neprihvatljive i nemaju nikakvog historijskog, niti pravnog osnova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske su ambasadoru Satterfieldu također kazali da Bidenove izjave nemaju nikakvog efekta u okvirima međunarodnog prava i da su duboko povrijedile turski narod i nanijele rane odnosima, koje će biti teško zacijeliti.

(Video: Anadolija)

Izvor: Agencije