Iran pokrenuo serijsku proizvodnju domaće vakcine

Vakcina protiv korona virusa pod nazivom COVIRAN Bereket, koju su razvili iranski stručnjaci, u trećoj je fazi ispitivanja.

COVIRAN Bereket prvi put je testirana na čovjeku krajem decembra prošle godine (EPA)
COVIRAN Bereket prvi put je testirana na čovjeku krajem decembra prošle godine (EPA)

Vlasti Irana saopćile su da su počele serijsku proizvodnju domaće vakcine protiv korona virusa COVIRAN Bereket i da će za nekoliko mjeseci prevazići probleme vezane za imunizaciju stanovništva u toj zemlji.

Vakcina koju su razvili iranski stručnjaci u trećoj je fazi ispitivanja, a u Teheranu je, uz prisustvo predstavnika Naučnog vijeća za borbu protiv pandemije, održana vakcinacija volontera.

Među volonterima koji su primili iransku vakcinu bili su član Nacionalnog vijeća za borbu protiv pandemije Minu Mukriz, parlamentarac iz Sistan-Beluchistana Hussein Ali Shehriyari i bivši profesor Muhammed Ali Emirzerger, prenosi Anadolija.

Čelnik Naučnog vijeća Irana Muhammed Muhbir kazao je da će tokom maja biti proizvedeno milion doza vakcina COVIRAN Bereket, a potom i 3,5 miliona doza u junu, 12 miliona doza u julu i 15 miliona doza u augustu.

Ubrzavanje procesa imunizacije

“Do septembra ćemo proizvesti više od 30 miliona doza vakcine i predati ih Ministarstvu zdravstva Irana. Tako ćemo znatno ubrzati proces imunizacije”, kazao je Muhbir.

Iranska vakcina COVIRAN Bereket prvi put je testirana na čovjeku krajem decembra prošle godine, a iranske vlasti su saopćile da su testiranja bila uspješna.

Prva osoba koja je dobrovoljno primila iransku vakcinu bila je Tayyibe Muhbir, kćerka šefa Naučnog vijeća Irana.

Iranski stručnjaci su razvili još jednu vakcinu protiv korona virusa, pod nazivom Razi Cov Pars, koja je u procesu testiranja od kraja februara i do sada su je primila 133 volontera.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO