EU, Njemačka i SAD najavile pomoć Indiji

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je stanje u Indiji “pogubni podsjetnik” na ono što korona virus može uzrokovati.

U Indiji nedostaje bolničkih kreveta, kisika, vitalnih lijekova (EPA)

Evropska unija aktivirat će Mehanizam Unije za civilnu zaštitu za pomoć Indiji suočenoj s eksplozijom zaraze COVID-19, objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a ranije u nedjelju pomoć su najavili njemačka kancelarka, Pakistan i Sjedinjene Američke Države.

Uspostavljen 2001. godine, mehanizam civilne zaštite omogućuje državama da usklade svoj pomoć i sredstva u vanrednim situacijama u slučaju kada neka zemlja ne može sama se nositi s izazovom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“EU će zajednički aktivirati svoja sredstva kako bi brzo odgovorio na zahtjev Indije za pomoći putem Mehanizma civilne zaštite EU”, napisala je na Twitteru Von der Leyen, izrazivši “zabrinutost zbog epidemiološke situacije”.

Evropski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič rekao je također na Twitteru da Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u centru tog mehanizma već dogovara s državama članicama isporuke kisika i lijekova.

Merkel: Borba svih nas

Nešto ranije u nedjelju, njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da je njena vlada spremna hitno priskočiti u pomoć Indiji, no nije objavila pojedinosti.

“Borba protiv pandemije je i borba svih nas. Njemačka je solidarna s Indijom i priprema hitnu misiju pomoći”, objavila je Merkel.

Nikakve pojedinosti nisu zasad objavljene iz Berlina, no sedmičnik Der Spiegel naveo je u subotu, pozivajući se na neimenovane izvore, da su njemačke oružane snage već primile zamolbu da organiziraju opskrbu kisikom.

Zdravstveni sistem puca, bolnice bez kisika

Indija s 1,3 milijarde stanovnika ima 16,96 miliona oboljelih i 192.311 umrlih, pošto je 2.767 građana umrlo u posljednja 24 sata.

U nedjelju je Indija, četvrti dan zaredom potvrdila rekordan broj novozaraženih, 349.691 u posljednja 24 sata.

Bolničko osoblje ne može se više nositi s navalom pacijenata, nedostaje bolničkih kreveta, kisika, vitalnih lijekova.

Medicinsku pomoć susjednoj Indiji, uključujući respiratore, već je ponudio njen regionalni rival Pakistan, koji je i sam teško pogođen korona virusom.

Teška situacija

Prepune bolnice danima grčevito pokušavaju nabaviti kisik i odbijaju nove bolesnike, a indijska vlada angažirala je vojne zračne snage u pokušaju da osigura dostavu bolnicama u najpogođenijim područjima.

Stanje je posebno teško u glavnom gradu Delhiju, gdje pacijenti umiru u bolnicama jer nema više kisika.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je stanje u Indiji “pogubni podsjetnik” na ono što korona virus može uzrokovati.

U subotu navečer Sjedinjene Američke Države objavile su da planiraju brzo rasporediti dodatnu pomoć indijskoj vladi i zdravstvenim radnicima.

Izvor: Agencije