Azijske države dogovorile okončanje mijanmarske krize

Vođe Udruženja država jugoistočne Azije zahtijevali su obuzdavanje sigurnosnih snaga koje vodi Min Aung Hlaing i oslobađanje političkih zatvorenika.

Sastanak ASEAN-a prvi je koordinirani međunarodni korak ka ublažavanju krize u Mijanmaru (EPA)

Vođe jugoistočne Azije su se s čelnikom mijanmarske hunte složili oko plana za okončanje krize u državi pogođenoj nasiljem, koji, između ostalog, uključuje obustavu ubijanja civilnih demonstranata i prihvatanje humanitarne pomoći.

“Nismo ovo očekivali”, kazao je novinarima malezijski premijer Muhyiddin Yassin nakon sastanka čelnika Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN).

Vođe ASEAN-a zahtijevali su obuzdavanje sigurnosnih snaga koje vodi Min Aung Hlaing, zapovjednik mijanmarske vojske, koje su, prema riječima svjedoka, ubile 745 ljudi od početka masovnih nereda izazvanih vojnim pučem 1. februara i zatvaranjem izabrane civilne čelnice Aung San Suu Kyi.

‘Konstruktivna uloga ASEAN-a’

Osim toga, tražili su oslobađanje političkih zatvorenika, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Dobro je što nije odbacio naše zahtjeve”, rekao je Muhyiddin o zapovjedniku koji je bio na sastanku s ostalim čelnicima.

Prema izjavi Bruneja, predsjedavajućeg grupe, postignut je dogovor u vezi sa pet tačaka: prekid nasilja, konstruktivan dijalog između svih strana, izbor posebnog izaslanika ASEAN-a za olakšavanje dijaloga, prihvatanje pomoći i dolazak izaslanika u Mijanmar.

‘Dug proces zaustavljanja nasilja’

“Rekao je da će sve uzeti u obzir i da će prihvatiti naše stavove za koje misli da su korisna”, izjavio je premijer Singapura Lee Hsien Loong.

“Nije se protivio tome da ASEAN ima konstruktivnu ulogu, niti je odbio prijedlog o posjeti delegacije, ni o humanitarnoj pomoći.”

Lee je, međutim, dodao da se radi o dugom procesu, “jer jedno je reći da ćete prekinuti nasilje i osloboditi političke zatvorenike, a druga stvar je to zaista učiniti”.

Negodovanje građana Mijanmara

Građani Mijanmara kritizirali su sporazum postignut u Jakarti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Smatraju da sporazumu nedostaju ključne tačke – povratak demokratije i preuzimanje odgovornosti vojske za smrt nekoliko stotina civila tokom protesta demonstranata, koji su izašli na ulice nakon svrgavanja vlade 1. februara.

Za sada nije bilo protesta u velikim gradovima Mijanmara, dan nakon sastanka lidera ASEAN-a s generalom Hlaingom, koji se složio da se okonča nasilje, ali nije iznio plan kako će se to postići.

Sastanak ASEAN-a prvi je koordinirani međunarodni korak ka ublažavanju krize u Mijanmaru, siromašnoj zemlji koja graniči s Kinom, Indijom i Tajlandom.

Mijanmar je član ASEAN-a, udruženja od 10 država.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada