Ugašen požar na iranskom tankeru kod Sirije nakon sumnje o napadu dronom

riječ je o jednom od tri iranska tankera sa zalihama koji su nedavno stigli na sirijski naftni terminal.

Prema iranskoj televiziji, riječ je o jednom od tri iranska tankera sa zalihama koji su nedavno stigli na sirijski naftni termina (SANA)

Ugašen je požar na iranskom tankeru kod rafinerije Baniya u Siriji, a sumnja se da je izazvan napadom dronom, objavila je u subotu nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), piše Hina.

Prema iranskoj televiziji, riječ je o jednom od tri iranska tankera sa zalihama koji su nedavno stigli na sirijski naftni terminal. Navodno su dva projektila uzrokovala materijalnu štetu, no nije bilo žrtava.

U sirijskom obalnom gradu Baniyas nalazi se rafinerija, koja zajedno s onom u Homsu pokriva potražnju za dizelom, gorivom za grijanje, benzinom i ostalim naftnim derivatima, tvrde stručnjaci iz industrije.

Ratom zahvaćena Sirija ovisi o isporukama goriva iz Irana koji je s druge strane pod zapadnim sankcijama i Sirija trpi nestašice.

Sirijska državna novinska agencija SANA, pozivajući se na izjavu ministarstva nafte, nije pružila više detalja o navodnom subotnjem napadu dronom, javlja Reuters.

Al-Mayadeen: Za napad se sumnjiči izraelski dron

Televizija al-Mayadeen naklonjena sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu saopštila je da se se za napad sumnjiči izraelski dron.

Riječ je o prvom napadu takve vrste od početka rata u Siriji 2011., navodi sirijska nevladina udruga SOHR.

Iran saveznik je Assadovog režima, ali neprijatelj Izraela.

Periodično Izrael napada iranske položaje u Siriji. Prije desetak dana Iran je optužio Izrael za “sabotažu” u nuklearnom postrojenju Natanz u kojem obogaćuje uranij.

Izraelska vojska nije u subotu komentarisala požar.

Zapadni i regionalni obavještajni izvori objašnjavaju da Izrael sve češće napada iranske mete, uključujući sumnjive centre za proizvodnju oružja u Siriji, kako bi stao na kraj vojnom širenju svog najvećeg neprijatelja u regiji.

Izvor: Agencije