‘Terminator dronova’: Kina predstavila nove radare

Kina je predstavila prvi prijenosni i ‘višenamjenski’ radar, kojeg može nositi jedan vojnik i može otkriti male i niskoleteće ciljeve.

Uz rastuće tenzije u regiji, Peking je povećao svoju vojnu potrošnju posljednjih godina (AFP)

Kina je predstavila nove napredne radare koji bi mogli otkriti stealth avione, uključujući dronove, kao i krstareće rakete sa niskim letom, u trenutku kada zemlja nastavlja agresivno jačati svoje borbene sposobnosti i naprezati vojni mišić usred novih tenzija u regiji.

Među „top proizvodima“ na izložbi u Nanjingu, koja završava u subotu, nalazi se prvi prijenosni i višenamjenski radar u zemlji, koji bi mogao nositi jedan vojnik, navodi državna publikacija Global Times, prenosi Al Jazeera English.

Oprema je nazvana „terminatorom dronova“ zbog svoje sposobnosti otkrivanja malih i usporenih ciljeva koji lete blizu tla.

Takozvani “YLC-48 radar” može “učinkovito otkriti i pratiti dolazne ciljeve iz bilo kojeg ugla“, navodi se u opisu proizvođača, „Instituta za istraživanje br. 14“ državne korporacije China Electronics Technology Group (CETC).

Radar koristi digitalne integrirane sklopove i može se postaviti na sve vrste lakih oružanih platformi, može izvoditi misije u svim vremenskim uslovima i može se brzo rasporediti i povući, navodi se u izvještaju.

Jačanje odbrambene sposobnosti zemlje

Institut je također navodno razvio Anti-UAV Defense System (AUDS) za radar, jačajući odbrambenu sposobnost zemlje “u osjetljivim regijama”.

Dok je pandemija korona virusa bjesnila širom svijeta u proteklih godinu dana, napetost u regiji je također rasla zbog više pitanja, a Kina se našla na putu direktnog političkog sudara sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Washington i Peking i dalje se sukobljavaju oko kineske politike u Hong Kongu i tretmana Ujgura u njenoj sjeverozapadnoj regiji Xinjiang – pitanja koja Peking smatra unutrašnjim pitanjima.

Kina također nije zadovoljna i zbog sve veće bliskosti između SAD-a i Tajvana, koji Peking smatra odmetnutom provincijom.

Prošle godine, Kina je zaprijetila da će “učiniti legitimne i potrebne korake” nakon što su SAD odobrile prodaju naprednog naoružanja u vrijednosti 1,8 milijardi dolara Tajvanu.

Posljednjih sedmica Kina je izvodila vojne vježbe u kojima je sudjelovao njen nosač aviona u vodama blizu Tajvana. Također je optužena da je gotovo svakodnevno svojim avionima prelijetala kroz tajvansku zračnu zonu odbrane.

Kina povećava nuklearne kapacitete

Kao odgovor na to, SAD su održale nekoliko zajedničkih vojnih vježbi s kineskim susjedima, uključujući Japan, Tajvan i Filipine, i poslale vlastitu pomorsku flotu da provodi putovanja “slobodne plovidbe” u spornom Južnom Kineskom moru.

Uz rastuće tenzije u regiji, Peking je također povećao svoju vojnu potrošnju posljednjih godina.

Kina je 2019. lansirala novu hipersoničnu balističku nuklearnu raketu za koju se vjeruje da je sposobna da probije sve postojeće protivraketne štitove koje su postavili SAD i njihovi saveznici.

Prošle godine je objavljeno da Kina radi na udvostručavanju nuklearnih bojevih glava.

Kina je također pojačala upotrebu bespilotnih letjelica, kao i svoje radarske sposobnosti protiv drona.

Na izložbi u Nanjingu, još jedan radarski sistem protiv drona koji se prvi put pojavio u javnosti je S-pojas 3D TWA, nadzorni radar koji radi na maloj nadmorskoj visini.

Prema izvještaju Global Timesa, novi radarski sistem “može istovremeno otkrivati i pratiti ciljeve, uključujući krstareće rakete u niskom letu, ratne avione i male dronove”.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog agresivnih akcija Kine protiv Tajvana.

Published On 13 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO