Musk nudi 100 miliona dolara nagrade rješenjima za uklanjanje CO2 iz atmosfere

Oni koji se prijave na Muskovo natjecanje “XPRIZE Carbon Removal” moraju imati plan za uklanjanje ugljika dug najmanje stotinu godina.

Muskovo natjecanje "XPRIZE Carbon Removal" za cilj ima pronalazak rješenja za uklanjanje hiljada tona iz atmosfere godišnje, s potencijalom nadogradnje (EPA)
Muskovo natjecanje "XPRIZE Carbon Removal" za cilj ima pronalazak rješenja za uklanjanje hiljada tona iz atmosfere godišnje, s potencijalom nadogradnje (EPA)

Američki poduzetnik i milijarder Elon Musk ove je sedmice ponudio 100 miliona dolara nagrade izumiteljima ako osmisle načine borbe protiv klimatskih promjena uklanjanjem ugljičnog dioksida iz atmosfere i okeana.

„Trenutno imamo samo jedan planet“, rekao je Musk, vlasnik proizvođača automobila Tesla.

„Čak i da imamo 0,1 posto šanse za katastrofu, zašto to riskirati? To je ludo!“.

Musk je nagradu od 100 miliona dolara najavio već u januaru, a u četvrtak, na Dan planeta Zemlje, objavio je upute za to natjecanje. Organizatori natječaj nazivaju „najvećom poticajnom nagradom u historiji“, a trajat će četiri godine, do Dana planeta Zemlje 2025. godine, piše Reuters, prenosi Hina.

„Hvatanje“ ugljika i njegovo pohranjivanje dobivaju sve veću pozornost istraživača u vrijeme dok se zbog klimatskih promjena tope ledenjaci, intenziviraju se tropske oluje te je sve veći broj toplinskih udara.

Podrška startup kompanija Silicijske doline

Svjetske države rade na smanjivanju emisije ugljika, ali naučnici ističu kako će put prema cilju o nultoj stopi emisija do 2050. vrlo važnu ulogu imati i tehnologije uklanjanja ugljika iz atmosfere.

„U obzir će se uzeti i trošak i nadogradivost. Hoće li se ukloniti dovoljno ugljika i možemo li si mi to priuštiti kao civilizacija? To su stvari koje su važne“, rekao je Musk u videoporuci na kojoj stoji bos, okružen vodom i drvećem.

Projekti uklanjanja ugljika već su dobili podršku startup kompanija Silicijske doline, javnih zvaničnika zabrinutih zbog sporog smanjivanja emisija, ali i kompanija s velikim emisijama plinova koje su zainteresirane za njihovo smanjivanje.

Ta tehnologija još nije komercijalno isplativa. Uklanjanje ugljika može koštati više od 300 dolara po toni ugljika, u svijetu koji godišnje proizvede 50 milijardi tona ugljičnog dioksida. Naučnici procjenjuju da će do 2050. trebati ukloniti 10 milijardi tona ugljika, piše Reuters.

Plan dug najmanje 100 godina

„Mislim da je to jedna od onih stvari za koje treba vremena da se pronađe pravo rješenje“, kazao je Musk.

„A posebno za shvatiti koje je najbolje ekonomsko rješenje za uklanjanje CO2“.

Muskovo natjecanje “XPRIZE Carbon Removal” za cilj ima pronalazak rješenja za uklanjanje hiljada tona iz atmosfere godišnje, s potencijalom nadogradnje.

Oni koji se prijave moraju imati plan za uklanjanje ugljika dug najmanje stotinu godina. Organizatori su najavili da će recenzirati prijave do sredine maja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO