Izrael izveo zračne i tenkovske napade na Gazu

U napadima izraelskih snaga na položaje palestinskog pokreta Hamasa nije bilo stradalih.

Izraelski tenkovi su s pograničnog pojasa gađali osmatračnice Brigade Izz ad-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa (Anadolija)

Izraelska vojska rano jutros izvela je artiljerijske i zračne napade na položaje palestinskog pokreta Hamasa u blokiranom pojasu Gaze, javlja Anadolija.

“Gađali smo Hamasove vojne položaje u Gazi kao odgovor na tri raketna projektila koja su ispaljena iz Gaze ka Izraelu“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Izraelski tenkovi su s pograničnog pojasa gađali osmatračnice Brigade Izz ad-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

Uporedo s tim, izraelske zračne snage su izvele dva napada na jugu i na sjeveru Gaze.

Do sada nema informacija o stradalim u napadu.

‘Mi smo gađali Izrael, najgore tek slijedi’

Palestinski narodnooslobodilački front preuzeo je odgovornost za raketne napade koje su izraelske snage navele kao povod za tenkovske udare.

Ta grupa tvrdi da je napade izvela kao odgovor na prethodne izraelske udare.

Times of Israel piše da su dvije grupe iz Gaze preuzele odgovornost za raketiranje Izraela, rekavši da je to bio “odgovor na nasilje u Jerusalemu prethodnih dana” i zaprijetile da najgore tek slijedi, prenosi Tanjug.

“Mučenička Al-Aksa brigada” i “Narodni front za oslobađanje Palestine”, Abu Ali Mustafa brigada, saopštili su da stoje iza 36 raketa kojima je gađan Izrael, povezujući napad s nemirima u Jerusalemu.

“Spalit ćemo okupaciona naselja za tebe, o, Jerusaleme. Najveći odgovor tek treba da uslijedi”, rekao je portparol Mučeničke Al-Aksa brigade.

Tenzije u vrijeme ramazana

Raketni napad je uslijedio nakon nekoliko dana tenzija i sukoba u Jerusalemu i na Zapadnoj obali, u kojima su učestvovali palestinski i izraelski civili, kao i izraelske sigurnosne snage.

“Times of Israel” dodaje da oko ramazana bude obično najviše tenzija u Starom gradu, dijelu Jerusalema gdje se nalaze Hramovna gora, Zid plača (za Jevreje), Hram Vaskrsenja Hristovog (za kršćane), i Kupola na stijeni (Omarova džamija) i džamija Al-Aksa (za muslimane).

Izrael je uzvratio napadom na ciljeve Hamasa, koji upravlja Gazom.

Hamas: Izrael podiže tenzije

Pokret Hamas smatra kako napadima na Gazu i intervencijama protiv Palestinaca u Jerusaelmu Izrael podiže tenzije na tom području.

Glasnogovornik Hamasa Fevzi Berhum uputio je saopštenje u vezi izraelskog napada na Gazu i intervenciju protiv Palestinaca u Al-Aksi i Jerusalemu.

”Izrael podiže tenzije, a bombardovanje položaja Hamasa u Gazi, te zločini u Jerusalemu i Al-Aksi kao i kršenja prava ljudi, dio su neprijateljske politike prema palestinskom narodu“, navodi se u saopštenju.

‘Huškački rasistički činovi’

Poručeno je kako kršenja prava i zločini koje provodi izraelska strana, neće odvratiti palestinski narod od otpora i borbe za zaštitu prava, Jerusalema i Al-Akse, prenosi Anadolija.

Berhum kršenja prava Palestinaca u Jerusalemu i Al-Aksi, koja provode izraelski vojnici i jevrejski doseljenici, smatra “huškačkim rasističkim činovima“, te za njih odgovornim smatra Izrael.

Pozvao je zemlje Arapske lige i Organizacije za međunarodnu saradnju, kao i muslimanske zajednice da ispune obaveze kada je riječ o zaštiti Al-Qudsa i Al-Akse. Pozvao je i na poduzimanje hitnih mjera kako bi se zaustavila agresivnost Izraela.

Izvor: Agencije