Indija na vrhuncu intenzivnog drugog vala pandemije

Vlasti Indije pokušavaju opskrbiti bolnice kisikom, dok zemlja bilježi još 2.624 smrtna slučaja, što je novi dnevni rekord.

Indija je postala globalni epicentar pandemije COVID-19 (Reuters)
Indija je postala globalni epicentar pandemije COVID-19 (Reuters)

U Indiji je u posljednja 24 sata zabilježeno novih 346.786 slučajeva zaraze korona virusom, što je novi rekord u svijetu treći dan zaredom, dok bolnice u zemlji mole za opskrbu kisikom, saopćilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

Indija je na vrhuncu intenzivnog drugog vala pandemije. Svake četiri minute u Delhiju umre jedna osoba od COVID-19, dok je nedovoljno finansirani zdravstveni sistem u velikim problemima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vlada je rasporedila vojne avione i vozove kako bi dovezla kisik iz drugih dijelova zemlje do Delhija.

Molba za pomoć

Na lokalnoj televiziji mogu se vidjeti kamioni s kisikom na putu prema bolnici Batra u Delhiju, nakon što je izdata molba za pomoć jer je ostalo svega 90 minuta kisika za 260 pacijenata.

“Molimo vas da nam pomognete dobiti kisik, ovdje će biti još veće tragedije”, apelirao je glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal na premijera Narendru Modija na konferenciji u petak.

Svake četiri minute u Delhiju umre jedna osoba od COVID-19 (Reuters)

Kriza se osjeća i u drugim dijelovima zemlje, a nekoliko bolnica izdaje javne obavijesti da nemaju medicinskog kisika.

Lokalni mediji izvijestili su o nedavnim slučajevima smrti ljudi u gradovima Jaipuru i Amritsaru zbog nedostatka kisika.

Visoka dnevna stopa smrtnosti

Indija je u četvrtak premašila američki rekord od 297.430 dnevnih zaraza korona virusom i sada je globalni epicentar pandemije koja u mnogim drugim zemljama jenjava.

Indijska vlada sama je izjavila da je pobijedila korona virus u februaru kada su novi slučajevi bili najniži od početka pandemije.

Međutim, smrtnost od COVID-19 u cijeloj Indiji porasla je za 2.624 tokom posljednja 24 sata, što je najviša dnevna stopa smrtnosti u zemlji do sada. Krematoriji u Delhiju su popunjeni, a ožalošćene porodice moraju čekati red za svoje preminule.

Od početka pandemije zemlja s oko 1.3 milijarde stanovnika zabilježila je 16.6 milijuna slučajeva zaraze korona virusom, od čega 189.544 smrtnih slučajeva.

Izvor: Agencije

Povezane

Druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu doživjela je nagli porast slučajeva nakon nekoliko sedmica vjerskih festivala, predizbornih skupova i opuštenom pristupu nošenju maski.

12 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO