Agencija za hranu i lijekove ukinula stanku za upotrebu vakcine J&J

Sjedinjene Američke Države mogu odmah nastaviti s primjenom vakcine Johnson & Johnson, izjavili su vrhovni zdravstveni regulatori.

Odluka je uslijedila nakon istraga agencija o rizicima od vakcine (EPA)

Američka Agencija za hranu i lijekove i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukinuli su stanku za upotrebu vakcine Johnson & Johnson, saopštila je Agencija za hranu i lijekove, piše Reuters, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države mogu odmah nastaviti s primjenom vakcine Johnson & Johnson, izjavili su vrhovni zdravstveni regulatori, završavajući desetodnevnu stanku kako bi istražili vezu vakcine s izuzetno rijetkim, ali potencijalno smrtonosnim krvnim ugrušcima.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Agencija za hranu i lijekove u zajedničkoj izjavi su poručili kako će zdravstveni sistemi i primatelji vakcine biti upozoreni na rizik od potencijalno fatalnog sindroma koji uključuje ozbiljne krvne ugruške i niske trombocite.

Može se odmah početi koristiti

Agencije su odluku donijele nakon sastanka vanjskih savjetnika CDC-a koji je preporučio da se zaustavi vakcinacija J&J vakcinom. Odluka je uslijedila nakon istraga agencija o rizicima od vakcine.

“Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi ove vakcine”, izjavila je direktorica CDC-a Rochelle Walensky na brifingu za novinare, dodajući kako bi se vakcina mogla početi koristiti odmah.

Izvor: Agencije