Senat usvojio Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijatima

Zakon predviđa da Ministarstvo pravde SAD-a istraži zločine iz mržnje tokom pandemije i podrži policiju da efikasnije reagira na nasilje.

Zločini prema pripadnicima azijsko-američke zajednice u porastu su od kako je korona virus došao iz Kine (EPA)

Američki Senat usvojio je većinom glasova Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijatima u SAD-u, predloženog nakon što se broj ovih krivičnih djela uvećao tokom pandemije COVID-19.

Zakon predviđa da Ministarstvo pravde istraži zločine iz mržnje tokom pandemije i podrži lokalnu policiju da efikasnije reagira na nasilje prema Azijatima.

Također osigurava bolje prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje i predviđa brzu telefonsku liniju za njihovo prijavljivanje.

Biden najavio da će potpisati zakon

Glas Amerike (VoA) navodi da je za usvajanje zakona glasalo 94 senatora iz obje partije, samo je republikanac Josh Hawley iz Missourija  bio protiv, dok dvoje demokrata i troje republikanaca nije glasalo, prenosi Tanjug.

Ovaj zakon sada odlazi u Zastupnički dom, gdje se, također, očekuje njegovo usvajanje, a predsjednik SAD-a Joe Biden je već najavio da će zakon potpisati čim stigne do njega.

Zakon je usvojen pošto su zločini prema pripadnicima azijsko-američke zajednice u porastu od kako je korona virus došao iz Kine, za šta se neosnovano okrivljuje ta populacija.

U velikim gradovima u SAD-u zločini protiv Azijata su skočili za čak 150 posto prošle godine, prema podacima Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma.

Izvor: Agencije