Zastupnički dom Kongresa: Washington da bude 51. država

Posljednji teritoriji koji su dobili takav status bili su Havaji i Aljaska 1959. godine.

Demokrate kažu da ovim aktom žele ispraviti nepravdu dugu stotinama godina (EPA)

Veći dio zastupnika u Zastupničkom domu američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, glasao je da administrativni okrug grada Washingtona postane 51. američka država, uprkos protivljenju republikanaca.

Očekuje se da će republikanci pokušati blokirati tu inicijativu u Senatu, gdje se predviđa teška borba s neizvjesnim ishodom, jer u Senatu i demokrate i republikanci imaju po 50 zastupnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Republikanci se posebno protive ovom prijedlogu strahujući da bi pretvaranje Washingtona u saveznu državu trajno osiguralo demokratama dodatna dva predstavnika u Senatu.

‘Ispravljanje višestoljetne nepravde’

Demokrate, koje desetljećima zagovaraju državnost glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država, ovog puta su ohrabreni pobjedom Joe Bidena na prošlogodišnjim izborima, kao i kontrolom nad dva doma Kongresa.

Posljednji teritoriji koji su dobili takav status bili su Havaji i Aljaska 1959. godine.

Ovim aktom demokrate, kako kažu, žele ispraviti nepravdu dugu stotinama godina za više od 700.000 stanovnika glavnog grada.

“Iako i oni, kao i drugi Amerikanci, plaćaju porez, bore se u američkoj vojsci te ispunjavaju sve ostale gađanske dužnosti, nemaju pravo glasati u Senatu i Zastupničkom domu”, rekao je Jan Schakowsky.

“Ovo je klasičan primjer oporezivanja bez da ti ljudi imaju pravo birati svoje predstavnike.”

‘Washington, Douglass Commonwealth’

Nova država dobila bi ime “Washington, Douglass Commonwealth”, po Georgeu Washingtonu, prvom američkom predsjedniku, i Fredericku Douglassu, porobljenom Afroamerikancu koji je kasnije postao istaknuti abolicionist.

Republikanci, koji optužuju demokrate da oni ovim zakonom zapravo žele osnažiti radikalno-ljevičarsku struju, pokušat će blokirati donošenje zakona.

Da bi ovaj zakon bio usvojen, potrebno je 60 od 100 glasova u Senatu.

Izvor: Agencije