Litvanija, Letonija i Estonija protjerale ruske diplomate

Tri baltičke države naredile su odlazak četvereo diplomata iz ruskih ambasada u tim zemljama, želeći da time pokažu solidarnost s Češkom.

Protjerani su koristili diplomatsko pokriće za špijuniranje, kazao je litvanski ministar vanjskih poslova (EPA)

Litvanija, Letonija i Estonija naredile su odlazak četvero diplomata iz ruskih ambasada u tim zemljama, želeći time pokazati solidarnost s Češkom.

Ministarstva vanjskih poslova ovih zemlja, koje su članice NATO-a i Evropske unije, saopćila su da je Litvanija proglasila nepoželjnim dvojicu ruskih diplomata, a Letonija i Estonija po jednog, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Protjerani su koristili diplomatsko pokriće za špijuniranje. U EU bi trebalo biti manje ruskih tajnih agenata, a naše češke kolege skrenule su pažnju na njihove aktivnosti koje su bez presedana”, rekao je novinarima litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Poziv NATO-u za solidarnost s Češkom

Češka je saopćila prošle sedmice da su dvojica ruska špijuna, koja su optužena i za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja nervnim agensom u Velikoj Britaniji 2018. godine, također odgovorna za eksploziju u češkom skladištu municije 2014. godine, u kojoj su stradale dvije osobe.

Litvanija je u četvrtak pozvala zemlje NATO-a na solidarnost s Češkom, koja je u subotu protjerala 18 članova ruskog diplomatskog osoblja iz Praga.

U petak je zatražila od Rusije da povuče većinu preostalog diplomatskog osoblja, kako bi to odgovaralo broju osoblja koje trenutno ima češka ambasada u Moskvi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO