Istraga u SAD-u nakon smrti žene koja je primila vakcinu J&J

Jedna žena iz Oregona je umrla, a jedna iz Teksasa hospitalizirana zbog krvnih ugrušaka.

Američke zdravstvene agencije preporučile su prošle sedmice da se pauzira upotreba vakcine J&J (EPA)
Američke zdravstvene agencije preporučile su prošle sedmice da se pauzira upotreba vakcine J&J (EPA)

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražuje smrt žene iz Oregona i hospitalizaciju druge žene u Teksasu nakon primanja vakcine protiv COVID-19 kompanije Johnson&Johnson, objavile su zdravstvene vlasti.

Savjetnici CDC-a trebaju se sastati u petak i raspraviti je li sigurno nastaviti s upotrebom vakcine Johnson&Johnson koje se daje u jednoj dozi, dok se visoki zdravstveni dužnosnici pripremaju dati zeleno svjetlo vakcini.

„Važno je ne zaboraviti da samo zato što se nešto prijavljuje, ne mora nužno značiti da je uzrokovano vakcinom ili povezano s njom”, rekla je Imelda Garcia iz teksaške zdravstvene agencije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters i novine Austin American-Statesman.

CDC obavijestio je Oregon o slučaju u utorak, a Teksas u srijedu, rekli su zdravstveni dužnosnici tih saveznih država.

Žena iz Oregona, u 50-im godinama, primila je vakcinu Johnson&Johnson prije nego što je pauzirana upotraba tog cjepiva, priopćilo je državno zdravstveno tijelo.

Novi slučajevi odvojeni od prethodnih šest

Razvila je “rijedak, ali ozbiljan krvni ugrušak u roku od dvije sedmice od vakcinacije”, viđen u kombinaciji s vrlo niskim trombocitima, navela je Oregonska zdravstvena uprava (OHA) i dodala da se istraga još provodi.

Žena iz Teksasa, koja je primila istu vakcinu, hospitalizirana je zbog sličnih simptoma kao i kod šest osoba u SAD-u kojima su se nedavno stvorili krvni ugrušci, rekao je glasnogovornik teksaške zdravstvene agencije.

Obje savezne države potvrdile su da su novi slučajevi odvojeni od prethodnih šest.

Američke zdravstvene agencije preporučile su prošle sedmice da se pauzira upotreba vakcine J&J zbog šest rijetkih slučaja krvnih ugrušaka među otprilike sedam miliona ljudi koji su primili to cjepivo.

Evropska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u utorak da postoji moguća veza između cjepiva J&J i rijetkih krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili vakcinu u SAD-u, ali je dodala da su koristi cjepiva veće od rizika.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO