Indonezija: Spasilački timovi još traže nestalu podmornicu

Nekoliko ratnih brodova je napustilo indonežansku bazu Banyuwangi rano jutros, kako bi otišli u more kod Balija, gdje je kontakt izgubljen sa podmornicom KRI Nangala-402.

Osim brodova, i helikopteri nadlijeću oblast gdje je nestala podmornica (EPA)
Osim brodova, i helikopteri nadlijeću oblast gdje je nestala podmornica (EPA)

Spasilački timovi su danas nastavili potragu za nestalom podmornicom sjeverno od Balija u Indoneziji, pošto je posada ovog plovila došla u kritičnu fazu, s obzirom na ograničenu količinu kiseonika u podmornici staroj 44 godine, prenio je Reuters.

Nekoliko ratnih brodova je napustilo indonežansku bazu Banyuwangi rano jutros, kako bi otišli u more kod Balija, gdje je kontakt izgubljen sa podmornicom KRI Nangala-402 u srijedu tokom vježbe ispaljivanja torpeda, prenosi Tanjug.

“Glavni prioritet je sigurnost 53 člana posade”, rekao je predsjednik Joko Widodo u četvrtak uveče.

Osim brodova, i helikopteri nadlijeću oblast gdje je nestala podmornica.

Zalihe kisika dovoljne do subote

Zvaničnici su rekli da zalihe vazduha u podmornici, koja je odobrena za upotrebu i u dobrom je stanju, će trajati do subote.

“Nadamo se da će kiseonika biti dovoljno u vreme kad ih nađemo”, rekao je Yudo Margono, šef ratne mornarice.

On je dodao da, iako ništa konkretno nije pronađeno dosad, objekat “visokog magnetnog polja” je primjećen na dubini između 50 i 100 metara, ali nije još poznato o čemu je riječ.

Podmornica može da ide na dubine od 500 metara, ali sve dublje od toga bi moglo da bude fatalno, dodao je portparol ratne mornarice, a dubine mora kod Balija idu i do 1.500 metara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO