Indijska varijanta virusa otkrivena u Belgiji

Nekoliko stručnjaka sugeriše da su možda bili žrtve ‘superzaraznog’ člana njihove grupe ili drugog putnika

Od 43 studenta, 20 je zaraženo indijskom varijantom, tvrde nadležni (EPA - Ilustracija)

Varijanta COVID-19 koja je rasprostranjena u Indiji otkrivena je u Belgiji kod grupe indijskih studenata koji su stigli iz Pariza, saopštile su belgijske vlasti.

Grupa od 20 studenata smještena je u karantin na sjeveru Belgije, gdje su sredinom aprila došli na kurs, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Nekoliko stručnjaka sugeriše da su možda bili žrtve „superzaraznog“ člana njihove grupe ili drugog putnika u autobusu koji ih je iz Pariza doveo u Belgiju.

Stroga izolacija

„Ovi studenti poštuju strogu izolaciju od svog dolaska. Od 43 studenta, 20 je zaraženo indijskom varijantom“, napisao je u tvitu mikrobiolog Emmanuel Andre sa Katoličkog univerziteta u Leuvenu.

Grupa je sletjela u Pariz 12. aprila.

Nekoliko studenata je dobilo simptome zaraze korona virusom pet dana kasnije, rekao je virolog Marc van Ranst.

Varijanta B.1.617 već se pojavila i na drugim mjestima, uključujući SAD, Australiju, Izrael i Singapur.

Soj korona virusa koji je otkriven u Indiji ispituju naučnici širom svijeta, ali se još ne zna koliko se proširio i da li izaziva smrtnonosni drugi val u Indiji, mada se zna da ima sličnosti sa brazilskim i južnoafričkim.

Virusi mutiraju sve vrijeme i prave razne sojeve. Većina je beznačajna, neki sojevi su čak manje opasni, ali neki mogu biti opasniji i zarazniji, pa i da naprave vakcine manje efikasnim, tvrdi BBC.

Otkriven u 21 državi

Indijski soj prvi je put otkriven u oktobru u Indiji.

Ne zna se koliko se brzo širi, jer nije napravljeno dovoljno uzoraka.

U međuvremenu, otkriven je u još 21 državi.

U Velikoj Britaniji su od 22. februara otkrivena 103 slučaja, pa je većini putnika iz Indije zabranjeno doći u tu zemlju.

Britanska služba za javno zdravlje je stavila indijski soj kao “jedan od mutiranih tipova COVID-19 pod istragom”, ali zasad ga ne smatra dovoljno ozbiljnim da bi bio klasifikovan kao soj za zabrinutost.

Naučnici još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine.

 

Izvor: Agencije