EMA: Dobrobiti AstraZeneca vakcine veće od rizika

Vaxzevria je efikasna je u sprečavanju hospitalizacija, prijema u jedinici intenzivne njege i smrtnih slučajeva zbog COVID-19, navodi Evropska agencija za lijekova.

EMA je preporučila davanje druge doze AstraZeneca vakcine četiri do 12 sedmica nakon prve vakcine (EPA)
EMA je preporučila davanje druge doze AstraZeneca vakcine četiri do 12 sedmica nakon prve vakcine (EPA)

Evropska agencija za lijekova (EMA) ponovila je u petak svoju procjenu da korist od vakcine protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca prevazilazi rizike, i to kod svih starosnih grupa, uključujući zdrave osobe.

EMA je preporučila i davanje druge doze AstraZeneca vakcine četiri do 12 sedmica nakon prve vakcine, u skladu s informacijama o proizvodu, prenosi Tanjug.

“Vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZenaca, Vaxzevria, efikasna je u sprečavanju hospitalizacija, prijema u jedinici intenzivne njege i smrtnih slučajeva zbog COVID-19. Najčešći neželjeni efekti su obično blagi ili umjereni i postaju bolji u roku od nekoliko dana. Najozbiljniji neželjeni efekti su vrlo rijetki slučajevi neobičnih krvnih ugrušaka, s niskim nivoom trombocita, za koje se procjenjuje da se javljaju kod jednog od 100.000 vakcinisanih ljudi”, navodi EMA u saopćenju.

Odluke na nacionalnim vlastima

EMA, također, konstatira da se koristi vakcinacije povećavaju s porastom starosne i stope infekcije.

Zaključuje se da je Vaxzevria odobrena u Evropskoj uniji, jer njene koristi premašuju rizike za pojedinca koji je potencijalno izložen uzročniku bolesti.

Istovremeno, konstatira se da nacionalne vlasti, uzimajući u obzir druge faktore, odlučuju kako najbolje koristiti vakcine.

EMA navodi da će nastaviti procjenjivati dalje informacije, kako sa terena, tako i od kompanije AstraZeneca, u slučaju da trenutni zaključci moraju biti izmijenjeni u skladu s razvojem situacije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO