EMA: Dobrobiti AstraZeneca vakcine veće od rizika

Vaxzevria je efikasna je u sprečavanju hospitalizacija, prijema u jedinici intenzivne njege i smrtnih slučajeva zbog COVID-19, navodi Evropska agencija za lijekova.

EMA je preporučila davanje druge doze AstraZeneca vakcine četiri do 12 sedmica nakon prve vakcine (EPA)

Evropska agencija za lijekova (EMA) ponovila je u petak svoju procjenu da korist od vakcine protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca prevazilazi rizike, i to kod svih starosnih grupa, uključujući zdrave osobe.

EMA je preporučila i davanje druge doze AstraZeneca vakcine četiri do 12 sedmica nakon prve vakcine, u skladu s informacijama o proizvodu, prenosi Tanjug.

“Vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZenaca, Vaxzevria, efikasna je u sprečavanju hospitalizacija, prijema u jedinici intenzivne njege i smrtnih slučajeva zbog COVID-19. Najčešći neželjeni efekti su obično blagi ili umjereni i postaju bolji u roku od nekoliko dana. Najozbiljniji neželjeni efekti su vrlo rijetki slučajevi neobičnih krvnih ugrušaka, s niskim nivoom trombocita, za koje se procjenjuje da se javljaju kod jednog od 100.000 vakcinisanih ljudi”, navodi EMA u saopćenju.

Odluke na nacionalnim vlastima

EMA, također, konstatira da se koristi vakcinacije povećavaju s porastom starosne i stope infekcije.

Zaključuje se da je Vaxzevria odobrena u Evropskoj uniji, jer njene koristi premašuju rizike za pojedinca koji je potencijalno izložen uzročniku bolesti.

Istovremeno, konstatira se da nacionalne vlasti, uzimajući u obzir druge faktore, odlučuju kako najbolje koristiti vakcine.

EMA navodi da će nastaviti procjenjivati dalje informacije, kako sa terena, tako i od kompanije AstraZeneca, u slučaju da trenutni zaključci moraju biti izmijenjeni u skladu s razvojem situacije.

Izvor: Agencije