Mike Bloomberg i Bill Gates podržali Joea Bidena

Borba protiv klimatskih promjena zavisit će od poboljšanja finansijske transparentnosti u pogledu rizika od globalnog zagrijevanja.

Američki predsjednik razgovara sa svjetskim čelnicima o izazovima koje donose klimatske promjene (EPA)
Američki predsjednik razgovara sa svjetskim čelnicima o izazovima koje donose klimatske promjene (EPA)

Bivši gradonačelnik New Yorka Mike Bloomberg i suosnivač Microsofta Bill Gates podržali su u petak izlaganje o klimatskoj transformaciji američke ekonomije predsjednika Joea Bidena drugog dana virtuelnog samita svjetskih lidera.

Bloomberg je izjavio da će borba protiv klimatskih promjena zavisiti od poboljšanja finansijske transparentnosti u pogledu rizika od globalnog zagrijevanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Istakao je da kompanije moraju pružiti finansijske podatke o klimatskim rizicima, kako bi investitori mogli usmjeriti finansiranje na preduzeća koja ublažavaju prijetnje klimatskih promjena.

Multimilijarder i osnivač kompanije za finansijske podatke i vijesti je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za pitanja klimatskih promjena.

Vraćanje SAD-a u borbu protiv klimatskih promjena

Gates se zahvalio Bidenu i američkom klimatskom izaslaniku Johnu Kerryiju  na vraćanju SAD-a u vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Rekao je da je “ovo trenutak koji obećava”.

Gates je dodao da aktivisti i mladi ljudi s pravom zahtijevaju akciju, kao i da su klimatske promjene “nevjerovatno složeno pitanje i korištenje isključivo tehnologija koje imamo danas neće nam omogućiti da ispunimo ambiciozne ciljeve”.

SAD je domaćin međunarodnog samita o klimi od 22. do 23. aprila, na koji su pozvani lideri 40 zemalja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO