Biden poručio Erdoganu da planira priznati genocid nad Armenima

Američki predsjednik razgovarao je telefonom s turskim kolegom i izrazio volju za gradnjom ‘bilateralnih i konstruktivnih odnosa’.

U subotu se iz Washingtona očekuje 'saopćenje' o slučaju Armena (AP)
U subotu se iz Washingtona očekuje 'saopćenje' o slučaju Armena (AP)

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u petak telefonom s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i izrazio volju za gradnjom “bilateralnih i konstruktivnih odnosa”.

Bijela kuća je saopćila da je američki predsjednik pomenuo potrebu za rješavanjem nesuglasica, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Korak kojeg su izbjegavali predsjednici

Američki mediji preneli su ranije da je Biden spreman ubistva više od milion Armena početkom 20. vijeka formalno priznati kao genocid, što je korak koji su dosadašnji američki predsjednici izbjegavali i koji bi dodatno rasplamsao napete odnose Washingtona i Ankare.

No, Bloomberg i Reuters, pozivajući se na ljude upoznate s razgovorom dva predsjednika, izvijestili su da je američki predsjednik rekao turskom kolegi da masovno ubistva Armena u Osmanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata planira prepoznati kao “čin genocida”.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a u međuvremenu je saopćilo da se za subotu očekuje “saopćenje” o slučaju Armena.

Turska tvrdi da to nije bio genocid

Historičari procjenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i poslije Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Armena, što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. vijeka.

Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obje strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

U Armeniji će u subotu biti obilježen Dan sjećanja na te žrtve.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO