Aleksej Navaljni prekida štrajk glađu

Ljekari su ruskog opozicionara upozorili da bi mu život mogao biti ugrožen ako nastavi sa štrajkom.

Aleksej Navaljni dobio je ljekarsku njegu (Reuters)
Aleksej Navaljni dobio je ljekarsku njegu (Reuters)

Opozicioni ruski lider koji se nalazi u zatvoru Aleksej Navaljni saopćio je u petak da prekida štrajk glađu, nakon što je dobio ljekarsku njegu i pošto su ga njegovi doktori upozorili da bi mu, ako ga nastavi sa štrajkom, život bio ugrožen.

U objavi na Instagramu, 24. dana štrajka glađu, naveo je da će i dalje zahtijevati da ga pregleda njegov ljekar, zbog gubitka osjećaja u rukama i nogama, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Dodao je da će, ipak, prekinuti štrajk nakon što su ga pregledali ljekari koji nisu zatvorski, što je nazvao “ogromnim napretkom”.

‘Postignut ogroman napredak’

Navaljni je naveo da je, zahvaljujući podršci velikog broja ljudi širom zemlje i svijeta, postignut ogroman progres.

Počeo je štrajk glađu 31. marta, u znak protesta zbog odbijanja zatvorske uprave da mu dozvole da ga posjete njegovi ljekari, nakon što je osjetio oštre bolove u leđima i osjećaj utrnulosti u nogama.

Navaljni se nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne zbog optužbi za stari slučaj pronjevere, za koje tvrdi da su lažne.

Izvor: Agencije

Povezane

Ruski opozicionar treću sedmicu štrajkuje glađu, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

19 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO