Zvaničnik: Njemačka planira kupiti 30 miliona doza vakcine Sputnjik

Njemačka planira kupiti 30 miliona doza ruske vakcine Sputnjik protiv korona virusa, koja još nema zeleno svjetlo Evropske unije.

Njemački zvaničnik je o nabavci vakcina razgovarao sa ruskim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom (EPA)
Njemački zvaničnik je o nabavci vakcina razgovarao sa ruskim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom (EPA)

Njemačka planira da kupi 30 miliona doza ruske vakcine Sputnjik protiv korona virusa, koja još nema zeleno svjetlo Evropske unije, izjavio je šef vlade pokrajine Saksonije Michael Kretschmer.

“Snažno se zalažemo za brzi postupak odobrenja vakcine do maja”, objavio je na Twiteru Kretschmer.

Njemački zvaničnik je o nabavci vakcina razgovarao sa ruskim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom.

Kako se navodi, riječ je o kupovini 30 miliona doza Sputnjika-V između juna i augusta.

Učinkovitost vakcina

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je protiv britanskih, južnoafričkih i brazilskih sojeva COVID-a 19, izjavio je ranije direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja Gamaleya Aleksandar Ginzburg.

“U vezi sa sojevima o kojima se danas naširoko raspravlja, kao što su britanski, južnoafrički i brazilski sojevi… možemo reći sa izvjesnošću da Sputnjik V pruža zaštitu od dobro poznatih sojeva koji su trenutno u opticaju i imaju epidemiološki potencijal”, rekao je Ginzburg za Dok-Tok program na ruskom TV kanalu Jedan, prenio je Tanjug agenciju Tass.

Međutim, ruski naučnik je dodao da ne može postojati potpuna garancija da će vakcina pružiti zaštitu od svih sojeva koji bi mogli da se pojave u budućnosti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO