Studija: U SAD-u se novom varijantom zarazili vakcinisani korisnici doma

Među zaraženim korisnicima njih 18 je bilo vakcinisano s dvije doze Pfizera, a od njegovatelja 4 je bilo primilo dvije doze, pokazuje ta studija Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

To pokazuje da postoje ograničenja kada se radi o vakcinisanju kao jedinoj strategiji borbe protiv COVID-a 19 (EPA)

Slučajevi COVID-a 19 eksplodirali su u martu u jednom umirovljeničkom domu u SAD-u u kojem je veliki dio korisnika bio vakcinisan, nakon što je nevakcinisani član osoblja unio novu varijantu, pokazala je studija američkog CDC-a objavljena u srijedu, prenosi Hina.

Virus se proširio u toj instituciji u Kentuckyju i zarazio 44 osobe, od kojih 24 korisnika i 20 njegovatelja.

Među zaraženim korisnicima njih 18 je bilo vakcinisano s dvije doze Pfizera, a od njegovatelja 4 je bilo primilo dvije doze, pokazuje ta studija Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavne američke zdravstvene agencije.

To pokazuje da postoje ograničenja kada se radi o vakcinisanju kao jedinoj strategiji borbe protiv COVID-a 19, posebno protiv njegovih varijanti, piše agencija France presse.

Nastavak prevencije infekcije

Iako je ključno, vakcinisanje mora biti praćeno “nastavkom pozornosti na prevenciju infekcije i kontrolu”, naglašavaju autori studije koji ponovno ističu važnost pranja ruku, praćenja slučajeva, izolacije zaraženih i njihovih kontakata i to sve nevezano s vakcinisanjem.

Međutim, oni kažu da je među vakcinisanim zaraženim osobama samo jedna trećina imala simptome, za razliku od 83 posto među nevakcinisanim.

Samo jedan od 18 vakcinisanih korisnika doma je preminuo, dok je među zaraženim nevakcinisanim štićenicima – kojih je bilo 6 – dvoje podleglo virusu.

“Kako bi se zaštitili korisnici domova umirovljenika ključno je da njegovatelji kao i štićenici budu vakcinisani”, zaključuju autori studije.

Izvor: Agencije