SAD: Usvojen zakon koji će spriječiti novu ‘zabranu muslimanima’

‘No Ban Act’ spriječit će buduće američke predsjednike da uvode zabrane putovanja na bazi religije.

Donald Trump je zabranu nametnuo 2017. godine, čime je izazvao proteste i osude (Reuters)

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je zakon koji će američkim predsjednicima ograničiti mogućnost uvođenja zabrane putovanja na bazi religije, što su članovi organizacija za ljudska prava nazvali „velikim korakom naprijed“.

Zakon, neformalno nazvan „No Ban Act“, odgovor je na kontroverznu „zabranu muslimanima“ koju je bivši američki predsjednik Donald Trump nametnuo državljanima nekoliko zemalja sa muslimanskom većinom.

Zakon, koji mora još proći i Senat da bi stupio na snagu, dobio je 218 glasova u Zastupničkom domu, a 208 prisutnih bilo je protiv.

„Zabrana muslimanima je razdvojila porodice i označila muslimane, Afrikance i ostala ciljane grupe kao prijetnju izvana“, rekla je Madihha Ahussain, savjetnica u „Muslim Advocates“, američkoj grupi za građanska prava.

„Moramo osigurati da nijedan predsjednik nikada ne može uvesti diskriminatorske zabrane poput ove. Usvajanje nacrta u Domu predstavlja veliki korak da dođemo do toga“, rekla je Ahussain.

Novi američki predsjednik Joe Biden stavio je Trumpovu zabranu van snage 20. januara, prvog dana u Bijeloj kući.

Zabrana podijelila porodice

Trump je zabranu nametnuo 2017. godine, čime je izazvao proteste i osude.

Američki sudovi dva puta su je poništavali, no, Vrhovni sud ju je 2018. označio kao mjeru koja se tiče nacionalne sigurnosti, te ju je i podržao.

Zabrana se na početku odnosila na većinu putnika u SAD iz Sirije, Irana, Jemena, Somalije, Libije, kao i iz Sjeverne Koreje i Venecuele, a 2020., Trump ju je proširio na Mijanmar, Eritreju, Kirgistan, Nigeriju, Sudan i Tanzaniju.

Kritizirana kao diskriminatorska i kaznena, ta mjera imala je velike posljedice po muslimanske Afrikance i njihove porodice, izbjeglice i ostale koji su zapeli u trećim zemljama.

Podijelila je porodice, onemogućila ljudima pristup zdravstvenoj njezi, te je članove porodica i prijatelje spriječila da prisustvuju vjenčanjima, sahranama i proslavama.

„Zabrana muslimanima i Afrikancima bila je zloupotreba izvršne vlasti u cilju diskriminacije mnogobrojnih ranjivih ljudi na bazi njihovog nacionalnog porijekla ili religije“, rekla je Marielena Hincapie, izvršni direktor u Nacionalnom centru za imigraciono pravo.

„Ovaj zakon će osigurati da nijedan predsjednik nikad više ovu opasnu mjeru ne koristi kao oružje“, dodala je.

Demokratski zastupnik Don Beyer, sponzor zakona, rekao je da je „Trumpova zabrana crna mrlja u američkoj historiji“, te da se ona „nikada ne smije ponoviti“.

Izvor: Al Jazeera