Rusija najavila povlačenje vojske sa granice sa Ukrajinom

Šojgu je naredio od sutra „povlačenje snaga“, dok će se vojska sa Krima povuče u svoje baze do 1. maja.

U manevrima je učestvovalo 10.000 vojnika, avijacija, oko 40 ratnih brodova, protivzračna odbrana i zračno-desantne snage (AP)

Rusija je najavila kako će sutra početi povlačenje svojih vojnika sa granice sa Ukrajinom i sa Krima pošto su završene vojne vježbe, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Snage su pokazale sposobnost da osiguraju pouzdanu odbranu zemlje. Zato sam odlučio završiti inspekcijske aktivnosti u vojnim okruzima na jugu i zapadu“, na granici sa Ukrajinom, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Obzirom na to da su ciljevi ovih vježbi „u potpunosti ostvareni“, Šojgu je naredio od sutra „povlačenje snaga“, dok će se vojska sa Krima povuče u svoje baze do 1. maja.

Invazija i uništenje

Kako navode iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije, u manevrima je učestvovalo 10.000 vojnika, avijacija, oko 40 ratnih brodova, protivzračna odbrana i zračno-desantne snage.

Kijev, koji se bori protiv proruskih separatista na istoku, pribojava se invazije s ciljem „uništenja“.

Moskva, međutim, uvjerava kako „nikome ne prijeti“, a istovremeno osuđuje „provokacije“ Kijeva i „prijeteće“ aktivnosti Sjevernoatlantske alijanse (NATO).

Izvor: Agencije