Protekla decenija bila je najtoplija ikada

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres skrenuo je pažnju i na porast nivoa mora i temperatura, tropske ciklone i šumske požare.

Opasni staklenički plinovi su na nivou koji nije viđen tokom tri miliona godina, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres (EPA)
Opasni staklenički plinovi su na nivou koji nije viđen tokom tri miliona godina, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je da je protekla decenija bila najtoplija ikada te da su opasni staklenički plinovi na historijski visokom nivou, prenosi novinska agencija Anadolija.

“Majka priroda sada čeka. Protekla decenija bila je najtoplija ikada. Opasni staklenički plinovi su na nivou koji nije viđen tokom tri miliona godina. Globalna temperatura već je porasla za 1,2 stepena Celzijusa, i raste prema pragu katastrofe”, kazao je Guterres u obraćanju na Samitu o klimatskim promjenama putem videokonferencije.

Skrenuo je pažnju i na porast nivoa mora i temperatura, tropske ciklone i šumske požare.

Svijet se nalazi u crvenoj uzbuni

“Treba nam zelena planeta, ali svijet se nalazi u crvenoj uzbuni. Na rubu smo ponora. Moramo biti sigurni da je sljedeći korak u dobrom pravcu. Lideri svugdje u svijetu moraju krenuti u akciju”, poručio je Guterres.

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je također da nijedna država nije imuna na klimatske promjene.

Naglasila je da su u prevenciji klimatskih promjena ključni inovacije, saradnja, upotrebu obnovljivih izvora energije i nove tehnologije.

Obraćanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena u online formatu danas je počeo Samit o klimatskim promjenama, čiji su domaćin SAD i na kojem učestvuje više od 40 svjetskih lidera.

Fokus tokom dvodnevnog samita bit će na smanjenju emisije ugljika u sljedećih deset godina, promocija nedržavnih aktera koji rade na ekonomskim prednostima klimatskih aktivnosti, posebno kroz oblast zapošljavanja, tehnologije transformacije i globalnih klimatskih promjena. Samitu prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinping, ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i brojni drugi čelnici.

Izvor: Agencije

Povezane

Prema postignutom dogovoru, cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine biće 55 posto, u odnosu na sadašnjih 40 posto.

21 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO